Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Orosz űrhajósok lyukakat fúrtak a Nemzetközi Űrállomás oldalfalába

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. március 6. - 05:10

Orosz asztronauták kisebb mélyedéseket fúrtak az ISS fedélzetének Zvezda moduljára, amely az elmúlt hónapokban szivárogni kezdett.

A RIA Novosztyi értesülései szerint azért alakítottak ki furatokat a szivárgásért felelős repedések mellett, hogy megelőzzék a nyílás további növekedését. Az úgynevezett “stop drilling” technológiát gyakran alkalmazzák repülőgépek esetében is szélvédők befoltozásakor, de még a dobosok is felhasználják a módszert cintányérok javításakor.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

“A felső lyuktól kell kezdeni. Amint készen állsz, nekifoghatsz” – adta parancsba a moszkvai irányítóközpont specialistája Szergej Rizsikov űrhajósnak, aki el is végezte a feladatot.

“Kész vagyok a fúrással, minden a lehető legnagyobb rendben van” – válaszolta Rizsikov, aki fényképeket is készített a javítási munkáról, amelyet azonnal el is küldött a földi centrumba.

A rést egy különleges tömítőszerrel látták el, ami teljesen bevonja a hézagot, ezáltal elkerülték a helyzet súlyosbodását.

Az ISS személyzete először 2019 szeptemberében fedezte fel, hogy levegő szivárog az űrállomásból. Hosszas vizsgálatok után végül tavaly kiderítették, hogy a Zvezda modulon keletkezett a probléma, melynek elhárításán azóta is dolgoznak.

Korábban csupán enyhe szivárgásról szóltak a hírek, nemrég viszont oxigén is távozott a világűrbe a fedélzetről, ezért plusz oxigén-utánpótlást küldtek a Földről az ISS-re, hogy elejét vegyék a komolyabb bajoknak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.