Ima közben történt robbanás a mecsetben, 16 ember életét vesztette

A károkat nézik meg emberek 2021. október 8-án, miután polgép robbant egy kunduzi síita mecsetben a pénteki ima idején. A halálos és a sebesült áldozatok számáról eltérõek a jelentések. A robbantást még egyetlen csoport sem vállalta magára. MTI/AP/Abdulláh Szahil
not image

Borbély Fanni

2021. október 15. - 12:49

Legalább 16 ember meghalt és 32 megsérült, miután robbanás történt egy síita mecsetben a pénteki ima alatt az afganisztáni Kandahár városában.

A Fatemieh mecset belsejéből készült képeken törött ablakok és a földön fekvő holttestek láthatók, miközben a hívők próbálnak segíteni egymásnak. A robbanás oka egyelőre nem tisztázott, de öngyilkos merényletre gyanakodnak.

Egy szemtanú az AFP-nek elmondta, hogy három robbanást hallott – a főbejáratnál, ahol a hívők mosakodnak, és egy harmadik robbanást. A mecset a robbanás idején tele volt emberekkel, és legalább 15 mentőautó volt a helyszínen.

A tálib különleges erők biztosították a helyszínt, és arra kérték az embereket, hogy adjanak vért az áldozatok megsegítésére. A BBC afganisztáni tudósítója, Secunder Kermani szerint az ISIS-K, az Iszlám Állam csoport helyi ága várhatóan azt fogja mondani, hogy ők állnak a támadás mögött.

Múlt pénteken az északi Kunduz városában egy síita mecset ellen pénteki ima közben elkövetett öngyilkos merényletben legalább 50 ember halt meg. Az ISIS-K azt mondta, hogy ő hajtotta végre a támadást, amely a leghalálosabb volt az amerikai erők augusztus végi kivonulása óta.