Halálos mecsetrobbantás történt, legalább egy tucat ember elhunyt

Burkát viselő afgán muzulmán asszonyok sétálnak Kabulban 2021. május 13-án, a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr böjttörő ünnep kezdetén. MTI/AP/Mariam Zuhaib
not image

Nagy Noel

2021. május 15. - 08:47

Legalább 12 ember elhunyt és többen súlyosan megsebesültek azt követően, hogy robbantásos merényletet követtek el az afgán fővárosban, Kabulban található egyik mecsetben pénteken.

Nagyon sokan gyűltek össze az egyik kabuli mecsetben a ramadánt lezáró Eid Al-Fitr ünnepség második napja alkalmából. Ez annyira szent ünnep a muszlimok számára, hogy még az afgán kormány és a tálibok is tűzszünetet kötöttek egymás között erre az időre.

Egy merénylő azonban megszegte a tűzszünetet, és pokolgépet robbantott a mecsetben, melynek következtében legalább egy tucat ember, köztük az imám is elhunyt – adta hírül a Deutsche Welle. A rendőrség szóvivője szerint ráadásul legalább 15 ember megsérült a detonációban.

Egyelőre még nyomoznak az eset kapcsán, de a szóvivő szerint vélhetően az imámot életét akarták kioltani a támadással. Hozzátette: az eset feltehetően úgy történt, hogy még az imádkozók érkezése előtt rejtettek pokolgépet a mecsetbe.

A három napos tűzszünet kapcsán abban reménykedtek Afganisztánban, hogy az emberek nyugodtan ünnepelhetik az Eid al-Fitr-t a családtagjaikkal, és még akár a tálibok irányítása alatt álló területeket is meglátogathatják a családi újraegyesülés érdekében.

Az elmúlt két évtized során mindössze négy alkalommal kötöttek tűzszünetet a felek, ám most az ünnepre tekintettel úgy érezték, szükséges. Nem sokkal a megállapodás hatályba lépése előtt egyébként a tálibok előretörtek, és egy stratégiailag fontos körzetet szereztek meg Kabul közelében.

Habár számos támadás történt az elmúlt időben, többet is az Iszlám Állam helyi szervezete vállalt magára. Ennek ellenére azonban a tálibok és az afgán kormány egymást hibáztatják, miközben a nyugati fegyveresek erők néhány hónapon belül kivonulnak.