Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

A Mars valószínűleg egy ellentmondásos világ lehetett 3 milliárd évvel ezelőtt

Fotó: Unsplash/Planet Volumes

Takács Petra

2022. január 18. - 14:26

A Marson járó roverek és műholdak megfigyeléseiből ellentmondásos bizonyítékok arra utalnak, hogy a bolygó 3 milliárd éve egyszerre hideg és nedves világot jelentett.

Kutatások szerint egykor rengeteg víz volt a felszínén, ami általában meleg és nedves körülményekre utalna, viszont a bizonyítékok azt is elénk tárják, hogy a bolygó mindig is elég hűvös volt, még a távoli múltban is, ez a két ellentmondásos bizonyíték mégis elképzelhető a rejtélyes bolygón.

Néhány kutató létrehozott egy olyan modellt, amely magyarázatot adhat a vörös bolygón megfigyelt jellegzetességekre, az eredmények alapján pedig úgy vélik, hogy a hideg és nedves forgatókönyv magyarázatot adhat a Mars északi féltekéjén található hatalmas folyékony óceán létezésére, illetve az ott megfigyelt cunamik kialakulásának körülményeire is.

A csapat egy cirkulációs modell segítségével dolgozta ki a paramétereket, majd kiszámították, hogy akkor is lehetséges volt egy óceán stabil fennmaradása, ha a Mars átlaghőmérséklete 3 milliárd évvel ezelőtt a víz fagyáspontja alatt volt, így délen jéggel borított fennsíkok lehettek, amelyeken gleccserek áramlanak át a síkságokon, majd visszatérnek az óceánba.

Elon Musk szerint kihalhat az emberiség, ha tovább bombázzák a napsugarak a Földet

Az ilyen körülmények kulcsa a levegőben rejlik, mivel a Mars légköre ma körülbelül 1 százalékkal kisebb sűrűségű, mint a Földé, de ha a múltban nagyjából ugyanilyen volt, és körülbelül 10 százalékban hidrogénből, a többi szén-dioxidból állt, akkor ez a felállás teljes mértékben működhetne – írta az IFLS Science.

A modell tehát mindenképpen meggyőzően mutatja be a Mars sajátosságait, de ettől függetlenül jóval több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy megérthessük milyen is volt valójában a vörös bolygó évmilliárdokkal ezelőtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.