Már gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak a kórházakban koronavírus-fertőzés miatt

Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a szövődmények miatt nemcsak az idősek, hanem már a fiatalkorúak is mesterséges, gépi lélegeztetésre szorulnak.

Velkey György az ATV Híradójának adott interjúban közölte, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt, és megállapította, hogy a harmadik hullámban a koronavírus alapvető sajátossága, hogy gyorsabban terjed, illetve több az olyan gyerek is, aki kórházi kezelést igényel.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A szakorvos kijelentette, kétszer-háromszor több gyerek tartózkodik a kórházakban, mint korábban, és bár korábban azt hitték, kevésbé veszélyes a fiatalokra a kórokozó, jelenleg az látszik, hogy változott a helyzet.

Velkey hozzátette, több esetben is előfordult elhízott gyerekeknél és kamaszoknál, hogy intubációt és lélegeztetőgépes terápiát kellett alkalmazniuk, továbbá sokszervi gyulladást is észleltek.

„Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” – figyelmeztetett a szakember.

A főigazgató kiemelte, gyerekeknél változó a tünettan és a kórlefolyás, viszont aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, a magas láz, az ízlelés elvesztése és a légzési nehézségek, illetve a sokszervi gyulladás tipikus szimptómái, úgymint a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása, a bőrkiütések, a nyálkahártya és kötőhártya gyulladás, továbbá a keringési és légzési elégtelenség.

Az oltással kapcsolatban Velkey György elmondta, a gyerekek vakcinációja azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, és sokszor a felnőtteket tünetmentesen betegítik meg.

„A láncot meg kell szakítani. Van már ahol 12, és van ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot. Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek.”