Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Magyarországon fizették a legolcsóbb rezsiárakat Európában

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 19. - 18:30

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökének beszámolója alapján a hazai energiapolitikának köszönhetően a magyar fogyasztók 2020-ban is Európa legalacsonyabb rezsiáraival számolhattak.

A MEKH elnöke a jogszabályi rendelkezések szerint évente köteles beszámolni az Országgyűlésnek a hivatal munkájáról. Horváth Péter Jánost az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hallgatta meg, ahol a hivatal elnöke a MEKH 2020. évi tevékenységéről adott átfogó képet – olvasható a MEKH közleményében.

Horváth Péter János kiemelte, hogy 2020. július 13-a óta látja el a MEKH elnöki tisztségét. Mint mondta, ez idő alatt megtörtént a szervezet modernizációja, melynek célja, hogy a MEKH szabályozói tevékenysége megfeleljen az energetikai és közműszektor dinamikus változásaiból adódó kihívásoknak.

A MEKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatal nemzetközi árösszehasonlító-vizsgálatai szerint európai összevetésben 2020-ban is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb rezsiárakat. Míg a villamos energia lakossági átlagára 2020 folyamán mindvégig a második legolcsóbb volt Magyarországon, addig a földgázéért a magyar háztartások fizettek a legkevesebbet az évben.

A beszámolón elhangzott, hogy a hivatal 2020-ban is kiemelt figyelmet fordított a felügyeleti hatáskörébe tartozó ágazatok tevékenységének nyomon követésére. A MEKH 1.022 határozatot hozott a villamosenergia-ipari engedélyeseket, illetve 141 határozatot és 69 végzést a földgázpiaci szereplőket érintően, míg a távhőszektorban 126 határozatot bocsátott ki. A víziközmű-szolgáltatás területén 497 működési engedélyt érintő határozat született, míg hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintően a hivatal 2020-ban is elvégezte a díjelőkészítéssel és a díjfelügyelettel kapcsolatos feladatit.

A MEKH elnöke elmondta, hogy az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program keretében a közel 9.000 szervezet szolgáltatott energiastatisztikai adatot a MEKH számára. Horváth Péter János beszámolt arról is, hogy az energetikai auditorok és auditáló szervezetek az energetikai audit kötelezettség kezdete (2015. december 5.) óta több mint négyezer energetikai auditot jelentettek, melyből 2.569 db volt a négyévente kötelező nagyvállalati energetikai audit, 1.374 auditot az energiahatékonysági beruházások társaságiadó-kedvezménye kapcsán végeztek, és 62 önkéntes energetikai audit is készült. A hivatal 2020. évben összesen 904 TJ új végsőenergia megtakarítást jelentett a nemzeti energiahatékonysági célkitűzéshez.

Fogyasztóvédelmi feladatkörében a MEKH telefonon, írásban és személyesen közel ötezer alkalommal adott tájékoztatást a felhasználók számára. A fogyasztók elégedettségét 2020-ban is vizsgálta a hivatal a víziközmű-szolgáltatási ágazat esetében, illetve a felmérést kiterjesztette a földgáz ágazatra is – mondta Horváth Péter János.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.