Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,053 $

Bravúr: Döntetlent játszott Franciaországgal a magyar válogatott

Az első félidő után vezetett is, azonban végül érett védekezésének köszönhetően 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok Franciaországgal a magyar válogatott az Európa-bajnokságon.

Fiola Attila (j) és a francia Benjamin Pavard a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor
Sport

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A keddi portugálok elleni vereséget követően a magyar válogatottnak a franciák ellen kellett helyt állni a 2021-re halasztott 2020-as EB F-csoportjának második fordulójában.

A két csapat kezdőcsapatában nem volt túl nagy felfordulás, nálunk egyedül Lovrencsicset váltotta a francia származású Nego, a franciáknál Digne került a védelembe Hernandez helyére. Soron kívül Súlyos mentőautó-baleset történt Budapesten

Pár perc elteltével egyértelmű volt, hogy a franciák nem fognak akkora elánnal támadni, mint a portugálok tették, így több terünk nyílt nekünk is a játékra, két szabadrúgást is elvégezhettünk a francia tizenhatos jobb oldalától, de egyikből sem lett komolyabb veszély.

Lett azonban a 11. percben, amikor a franciák legnagyobb sztárja, Mbappé jutott lövőhelyzethez kb. 20 méterről, a jól helyezett lövést Gulácsinak kellett kitornásznia, a kipattanót Griezmann tette kapura, de Gulácsi ismét védett, és les is volt.

Ezután a játék képe lassan elkezdett a franciák felé dőlni, tőlünk Sallai tűnt igen élénknek. Mbappénak volt egy fejese, amely mellément, aztán a 22. percben a magyar csapatkapitány, Szalai Ádám egy ütés után megszédült, segítséggel tudta csak elhagyni a pályát, így bemutatkozhatott Nemanja Nikolic.

Nikolicnak sikerült is majdnem kiugrania egy tetszetős támadás végén, de jött Lloris. Mindezt egy perccel azután, hogy Mbappé bivalyerős szabadrúgását arccal blokkolta.

A 30. perc elérkeztével a franciák egyértelműen átvették az irányítást, elsősorban Mbappé vezérletével, aki kétszer is helyzetbe került, egyszer a fél védelmet kicselezve, de gól nem lett. Pogba is próbálkozott, azonban az oldalhálóba lőtt.

A nyomás aztán csillapodott, ennek megfelelően ismét feljöttünk, és Sallainak volt is egy veszélyes megindulása, aminek a végén a lövése Fiola Attilában halt el. Ekkor még nem tudtuk, hogy ők lesznek végül a félidő főszereplői.

Az ivószünet miatti ötperces hosszabbításban ugyanis egy felpattant labdát Fiola fejelt középen Sallainak, aki szinte egyből tette vissza neki. Pavard lemaradt, így a balhátvédünk lassíthatott is, megnézte magának a bal sarkot és nem hibázott, így első gólunknak köszönhetően előnnyel fordulhattunk a pokolian nehéznek ígérkező második játékrészre.

Az első félidő 63-37 százalékos labdabirtoklási arányt hozott a vendégek szemszögéből, ezután pedig a franciák úgy kezdtek, ahogy sejtettük, letáboroztak a magyar térfélre, Gulácsinak kétszer kellett védenie három perc alatt. Mindemellett többször is mutattuk, hogy ha lesz rá lehetőség, mi szívesen kontrázunk.

A franciák az 59. percben ismét veszélyeztettek, a Rabiot helyére beállt Dembele két csel után lőtt, a kapufáról az alapvonalon túlra pattant a labda, majd a kirúgás után a jobb oldalon vezettünk szép akciót, Kleinheisler középre adott labdája nem jutott el a kapu torkában álló Nikolicig.

Ami a legfeltűnőbb volt a magyar válogatott játékával, az az volt, milyen felszabadultan játszanak néha, Schäfer Andrásról egyszer lefordulás közben pattant le Benjamin Pavard, míg Sallai, ha úgy volt, simán kiosztott egy esernyőcselt a saját térfelén is a letámadó franciáknak.

Ugyanakkor nem játszottunk hibátlanul és ennek is meglett az eredménye, a védekezésben többször könnyelműsködő Nego veszített el egy felívelt labdát Mbappéval szemben, aki középre adott, ebbe Orban csak belekapni tudott, pont Griezmann elé pattant, aki könnyedén a jobb alsóba lőtt.

A játék képe az egyenlítés ellenére nem nagyon változott, voltak lehetőségeink a támadásra, egy ilyen során a jobb oldalon terheltük túl a francia védelmet, Sallai középre húzott és lőtt, de egy védőn megpattant a lövés és így Lloris védett.

Maradt a franciák mezőnyfölénye az utolsó tíz percre is, azonban ez kevés helyzetben mutatkozott be. Amikor viszont mégis, akkor Gulácsinak rendre tornáznia kellett, mint a 81. percben, amikor Szalai Attilától pattant el a labda, Mbappé lőtt, de a magyar kapus hatalmas bravúrral védett.

A franciák a végén ismét feljebb váltottak és az utolsó percben még egy szabadrúgást is beívelhettek a vendégek, azonban újabb gólhelyzetet nem tudtak kialakítani, így érett védekezésének köszönhetően megőriztük a döntetlent, hatalmas bravúrt véghezvive és életben tartva esélyeinket akár a továbbjutásra is.