Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,402 $

Egyre többen kapnak magasabb nyugdíjat, akár az átlagkereset felettit is

Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt három évben nagyot nőtt a magasabb összegű nyugdíjra jogosultak száma.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nettó átlagkereset 385 ezer forint, a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó garantált bérminimum pedig 197 ezer forint volt 2023 elején. Ezt vetette össze a Ripost egy korábbi KSH-adatsorral, amely azt gyűjtötte össze, mennyien kapnak sok vagy kevés nyugdíjat – szúrta ki az Infostart.

Ez alapján írják, hogy egyrészt az elmúlt három évben 160 ezer forintos értékhatárig csökkent az alacsonyabb nyugdíjat kapók száma, 160 ezer forinttól fölfelé pedig nőtt a nagyobb összegű juttatásra jogosultak száma. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Másrészt már akár 175 ezer olyan nyugdíjas is lehet, aki több pénzt kap havonta, mint a nettó átlagkereset összege, vagyis 385 ezer forint. Illetve már 35 ezren 500 ezer forintnál is több nyugdíjat kapnak.

Megemlítik továbbá, hogy a nyugdíjkorrekció hatással lesz a jövő évi nyugdíjakra is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a jelenlegi 210 ezer forintos átlagnyugdíj a nyugdíjkorrekció hatására 217 ezer forintra emelkedik.

Mivel 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, az átlagnyugdíj kevéssel meghaladja majd a 230 ezer forintot. A februári és a 13. havi nyugdíj összege együttesen átlagosan 460 ezer forint lehet, ennyit utalhatnak majd átlagosan a nyugdíjasoknak februárban.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.