Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Madárinfluenza: több mint 7 ezer tömőludat kell leölni Békés megyében

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára, de a Nébih laboratóriuma is megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

A Nébih laboratóriuma egy Békés megyei lúdtelepen, Komárom-Esztergomban pedig fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét, ezért kijelölték a védő- és megfigyelési körzeteket, illetve az állomány leölése is folyamatban van.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A 7400 tömőludat tartó békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára, de a Nébih laboratóriuma is megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet – írta az agroinform.hu.

A hatóság fogságban tartott madarakban igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét Komárom-Esztergom megyében, bár ott területi és egyéb korlátozások elrendelésére nem volt szükség, ám a szakemberek már intézkednek az érintett állatok leölése kapcsán.

A megelőzést, védekezést szolgáló járványvédelmi előírásokról, valamint a madárinfluenza kitörésekről a Nébih oldalán lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza.