Lukasenko új parancsnokságot állít fel az ukrán-fehérorosz határon

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõt Szocsiban 2022. május 23-án. MTI/AP/Pool/Szputnyik/Ramil Sitdikov
not image

Borbély Fanni

2022. május 27. - 13:15

Újabb mesés hírek, ezúttal a fehérorosz rezsim vezetőjétől.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csütörtökön bejelentette, egy új katonai parancsnokság létrehozását rendelte el, melyet az Ukrajnával közös határon fognak felállítani.

Lukasenko szokásához híven ismételten sajnálkozással kezdte a bejelentést, mondván, “sajnálatos módon egy új front nyílt meg”, majd közölte, hogy ezt bizony nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mint ismert, a fehérorosz fegyveres erők még május elején közölték, hogy “különleges műveleti erőket” telepítenek három területre, melyek rendkívül közel vannak az Ukrajnával közös határhoz.

Minszk ismételten arra panaszkodott, hogy a NATO-szövetségesek katonákat vonultattak fel a fehérorosz határ közelében, habár mint ismert, mind Lengyelország, mind Litvánia, mind pedig Lettország a NATO tagja, így bármikor gyakorlatozhatnak saját határaikon belül.

Fehéroroszország azonban ezt rossz néven vette, ezért “erre válaszul” most még a korábbiaknál is komolyabb mértékben növeli saját hadgyakorlatainak mennyiségét és intenzitását is. Lukasenko a bejelentés végén pár szót ejtett arról is, hogy “az ország védelmének megerősítése érdekében” orosz gyártmányú rakétákat telepítenek Fehéroroszországba.