Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Londoni bíróság: az illegális bevándorlókat Ruandába lehet telepíteni

Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock
Európa
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Noha korábban jogvédő szervezetek és a brit határrendészek szakszervezetei is tiltakoztak ellene, a londoni Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, azokat, akik illegálisan lépik át a határt, a kormány Ruandába telepítheti.

A Sky News jelentése szerint a londoni Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, a kormány arra vonatkozó terve, hogy az illegális bevándorlókat Ruandába telepítsék, jogszerű.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Lord Lewis bíró szerint ugyanis ezen vitatott politika összhangban van a menekültügyi egyezménnyel, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az elsők között kiküldöttek körülményeit nem vették figyelembe kellő körültekintéssel.

A bíró rámutatott, a belügyminiszternek meg kell vizsgálnia az érintettek “különleges körülményeit”, mielőtt még kitoloncolásukról döntene – Suella Braverman brit belügyminiszter üdvözölte a döntést.

A belügyminiszter úgy fogalmazott, a Ruandával kötött “úttörő” megállapodás támogatást nyújt az áttelepített személyeknek, hogy új életet építhessenek, miközben megszakítja az embercsempész bandák üzleti modelljét, amelyek életeket veszélyeztetnek a veszélyes és illegális kis hajóátkelések révén.

A brit kormány álláspontja szerint e döntés ellenére azok, akik ténylegesen menedékjogi védelemre szorulnak, ugyanúgy megkapják a védelmet, és miután megérkeztek Ruandába, “új életet kezdhetnek”, vagy jogi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

A kormány kritikusai azonban úgy vélik, Ruanda rossz döntés volt, mivel önkényuralmi rezsim van hatalmon a közép-afrikai országban, mely képes megkínozni, vagy akár kivégezni azokat, akik nem értenek egyet vele.