Riasztó hír érkezett az indiai variánsról

MTI/EPA/Dzsagadis Nv
not image

Borbély Fanni

2021.május.15 - 14:04

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből derült ki, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az indiai variáns, és sajnos kiderült, jelenleg ez a mutáció a legveszélyesebb.

A WHO jelentéséből kiderült, hogy a B.1.617 névre keresztelt vírusvariáns már 44 országban jelent meg, és a szakértők vizsgálatai alapján megállapításra került, hogy jelenleg a négy variáns közül ez a legveszélyesebb koronavírus-mutáció.

A WHO hat régiójának 44 országában fedezték fel a variánst, s már több mint 4500 adatbázisba feltöltött mintában felfedezték fel a mutációt. Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi technikai vezetője azt mondta:

“Az új típus fokozottan veszélyes. Könnyebben fertőz és sokkal ellenállóbb, mint az eddig regisztrált mutációk. Súlyosabb tüneteket produkál, és csökkentheti az oltások és a gyógyszerek hatékonyságát. Azonban fontos kijelenteni, hogy ez még nem jelenti a bevett kezelési szokások és a meglévő oltóanyagok eredménytelenségét”.

A legfrissebb jelentések alapján a B.1.617-nek már több mint egy tucat altípusa jelent meg, sőt, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy mindez nagyban közrejátszik India kritikus járványhelyzetének alakulásában, azt azonban még vizsgálják, hogy a halálozások kiugróan magas tendenciáját az új variáns megjelenése okozta-e.

Indiában eddig 24 046 809 fertőzöttet és 262 317 halálos áldozatot jegyeztek szombatig, szakértők szerint azonban a tényleges adatok ennél jóval magasabbak is lehetnek. Az oxigénhiány továbbra is komoly problémát okoz Delhiben és a főváros környékén, az Andhra Pradesh állambeli Tirupati városában például 11 beteg vesztette életét az éjszaka folyamán, amiért a kórházból küldött oxigénpalackok nem érkeztek meg időben írja a hirado.hu.