Oxigénhiány mellett már súlyos vízhiánnyal is küzdenek Indiában

Fotó: Flickr/World Bank Photo Collection
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 09:52

Április 14-én Raghav Chadha, a Delhi Jal vízügyi igazgatóság alelnöke a Delhi szomszédságában fekvő Harijána állam vezetőjének “közbenjárását kérte”, hogy segítsen kielégíteni a város 22 millió lakosának vízigényét. A főváros most Harijánától függ, hogy az emberek szükségleteinek kielégítésére tiszta és megfelelő vízzel való ellátást biztosítson.

Az indiai fővárost sújtó súlyos egészségügyi válság közepette – a súlyosan beteg koronavírusos páciensek szükségleteinek kielégítéséhez szükséges megfelelő mennyiségű oxigén hiánya miatt – egy másik, vízzel kapcsolatos válság is fenyegeti az országot.

Delhi, amely éppen a koronavírus-fertőzések számának riasztóan megugró növekedésével küzd, a múlt hónapban kezdődött vízhiányról számolt be, és attól tartanak, hogy mindez a kórházak ellátására is igen komoly hatással lesz majd.

Delhi május 1-jéig több mint 1,17 millió koronavírusos megbetegedést igazolt, több mint 16 ezer halálos áldozattal és több mint egymillió gyógyult beteggel. A kórházak rendszeresen akut oxigén- és intenzív ágyhiányról számolnak be, továbbá az ilyen nagyszámú ember ellátásához szükséges orvosi felszerelések hiányáról.

Delhi egyik törvényhozója, Raghav Chadha, aki egyben a város vízellátását szabályozó Delhi Jal Vízügyi Tanács alelnöke is, arra figyelmeztetett, hogy a bénító vízhiány “az elkövetkező napokban Delhi kórházait is érintheti” majd. Május 1-jén Chadha a Twitteren fejezte ki a Jamuna folyó rendkívül alacsony vízszintje miatti aggodalmát, miután Harijána állam állítólag nem engedett elég vizet számukra.

Chadha nyilvános felhívást intézett Harijána állam vezetőjéhez, Manohar Lalhoz, hogy “segítsen Delhinek a járványos válság idején”. Delhi hetek óta tapasztalja az elégtelen vízellátást, mely már több lakónegyedben is súlyos vízhiányhoz vezetett, emellett pedig az ammóniával terhelt, rossz minőségű vízzel is küzdenie kell.

Delhi két tisztítóüzemében, a Wazirabadban és a Chandrawalban a Jamuna folyóból nyerik a vizet, amelyet a Delhiben lévő Wazirabad gátnál csapolnak le. Április 14-én Chadha levélben fordult a szomszédos Harijána állam vezetőjéhez, Manohar Lalhoz, hogy segítsen megszüntetni a “humanitárius válságot” Delhiben, amely a Jamuna folyó “aggasztó szennyezettségi szintje” miatt alakult ki.

“A szennyezés a Harijanából származó ipari szennyvízkibocsátás miatt következik be, amely szennyezi a Jamuna folyót a folyásirányban” – írta. “Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy a folyó szennyezettsége a kezelhető szintet meghaladó mértékben növekedett, ami az ivóvíztermelés csökkenéséhez vezetett” – folytatta a törvényhozó.

A nyári szezonban a Delhiben élők bajai évről évre súlyosbodnak, mivel a tengerparttal nem rendelkező főváros vízproblémáit az okozza, hogy a szomszédos Harijána államtól függ a vízigény kielégítésében. A nagyjából 1300 millió gallon napi vízszükségletéből Delhi a Jamunára támaszkodik vízigényének közel 60 százalékát illetően.

A delhi kormány azt állította, hogy bár Harijána a bíróság megbízásából napi 450 köbméter vizet köteles biztosítani a városnak, általában csak 320 köbmétert kap, azonban Harijanának is megvan a maga oldala a történetben, mivel az állam kormánya hevesen hárította a vádakat – írja a Sputnik News.