Legalább 31 ember életét vesztette az özönvízszerű esőzésekben Indiában

Mentõcsapatok tagjai kutatnak túlélõk után a nyugat-indiai Mumbai egyik külvárosában, Mahulban történt földcsuszamlást követõen 2021. július 18-án. A heves esõzések következtében bekövetkezett földcsuszamlásokban legkevesebb 15 ember életét vesztette. MTI/AP/Radzsanis Kakade
not image

Borbély Fanni

2021. július 19. - 16:54

Legalább 31 ember meghalt, amikor vasárnap késő este pusztító eső söpört végig India pénzügyi fővárosán, földcsuszamlásokat okozva, amelyek autókat és házakat zúztak össze, miközben teljes városrészek tűntek el.

Szatya Pradhan, India nemzeti katasztrófaelhárító erőinek főigazgatója szerint 21 ember halt meg az India nyugati részén, Mahárástra államban található Chembur nevű külvárosban, míg Vikhroli külvárosában 10 ember vesztette életét. A mentési munkálatok egész éjjel folytak, a munkások sárban és törmelékben kutattak a túlélők után.

Mumbai vízellátása is károkat szenvedett, miután egy tisztító komplexumot elöntött a víz – közölte a város önkormányzati vállalata a Twitteren. Hozzátették, hogy elszigetelt helyeken folytatódnak a zivatarok és a “rendkívül heves esőzések”. Narendra Modi indiai miniszterelnök részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családjainak.

“Elszomorítanak a mumbai Chemburban és Vikhroliban történt falomlások miatti halálesetek. A gyász eme órájában gondolataim a gyászoló családokkal vannak”

– írta Modi a Twitteren.

A CNN Weather által elemzett adatok szerint a helyi idő szerint hétfő reggelig tartó 24 órában a mumbai repülőtéren több mint 250 milliméternyi csapadék hullott. A 12 milliós lakosságú Mumbaiban a július-szeptemberi monszunszezonban rendszeresen nagy mennyiségű csapadék esik. Az eső gyakran okoz épületomlásokat – különösen a szegényebb városrészekben, amelyekről köztudott, hogy illegális vagy rosszul megépített lakásoknak adnak otthont.

A National Center for Biotechnology Information tanulmánya szerint Közép-Indiában 1950 és 2015 között háromszorosára nőtt a széles körben elterjedt szélsőséges esőzések száma. A hosszú száraz időszakokat szélsőséges csapadékhullások szakították meg, így százezrek váltak kiszolgáltatottá.

2019 júliusában legalább 43 ember vesztette életét a heves esőzések következtében. A Ratnagiri kerület közelében átszakadt gát hét falut tett tönkre – mondta a CNN-nek a Nemzeti Katasztrófaelhárító Erők egyik parancsnoka. 2005-ben Maharashtra államban az ENSZ Emberi Települések Programjának tanulmánya szerint az áradások több mint 1000 embert öltek meg – köztük 410 mumbai lakost. Az indiai meteorológiai szolgálat 940 milliméternyi esőt regisztrált a városban, ami az egyik legsúlyosabb szélsőséges időjárási esemény volt a városban.