Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Kreml: Ukrajna „véget vethet a lakosság szenvedésének”, ha teljesíti a követeléseket

TÉMÁK:
#dmitrij peszkov
Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a mesterséges intelligenciával foglalkozó, Artificial Intelligence Journey elnevezésű nemzetközi konferencián Moszkvában 2022. november 24-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szóvivő szerint az ukrán kormánynak minden lehetősége megvan rá, hogy normalizálja a helyzetet, egyúttal meg is oldja.

Az orosz erők a tegnapi nap folyamán 70 rakétával bombázták Ukrajnát, amelynek következtében legalább 10 ember meghalt, emellett milliók maradtak áram nélkül, s ennek kapcsán Dmitrij Peszkovot is kérdőre vonták egyik legutóbbi interjúja során.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

A Kreml szóvivője egészen pontosan azt a kérdést kapta, véleménye szerint hogyan egyeztethető össze az ukrán civilek helyzete azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, nem akarja elpusztítani Ukrajnát és annak lakosságát.

„Ukrajna vezetésének minden lehetősége megvan arra, hogy normalizálja a helyzetet, egyúttal meg is oldja. Az orosz fél követeléseinek teljesítésével véget tudna vetni a lakosság minden szenvedésének”

– magyarázta.

Nem szabad meghajolni Oroszország akarata előtt

A Sky News szerint a tisztviselő ezzel arra a listára célzott, amelyet Moszkva még márciusban adott át Kijevnek, benne azokkal a követelésekkel, amelyek állításuk szerint elengedhetetlenek ahhoz, hogy a háború véget érjen.

A dokumentum többek között olyan dolgokat tartalmazott, mint hogy Ukrajna hagyjon fel a katonai műveletekkel, és rögzítse az alkotmányában, hogy nem kíván tagjává válni semmilyen blokknak (EU, NATO). Továbbá ismerje el a Krímet orosz területként, a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságot pedig független államként.

Ám teljességgel valószerűtlen, hogy Kijev ebbe valaha is belemenjen, s ezzel több nyugati szövetséges is egyetértett, mondván, nem szabad meghajolni Oroszország akarata előtt, még akkor sem, ha ezzel azt ígéri, hogy véget vet a konfliktusnak.