Az intelligenciára is romboló hatással lehet a koronavírus egy tanulmány szerint

Illusztráció. Forrás: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 25. - 21:58

Egy kutatásban azok, akik átestek a koronavíruson, rosszabbul teljesítettek azoknál, akik nem kapták el azt, a kutatók szerint pedig emiatt joggal feltételezhetjük, hogy a betegség negatív hatással van az emberek intelligenciaszintjére.

A Lancet nevű orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány, melyet a PsyPost szemlézett, amely szerint azok, akik COVID-19-fertőzésből gyógyultak, jelentősen rosszabb eredményt értek el, mint azok, akik nem kapták el a betegséget, ez alapján pedig feltételezhető, hogy a vírus jelentősen rontja a kognitív képességeket, főleg azoknál, akik súlyos betegek voltak.

A kutatás vezetője, Dr. Adam Hampshire, aki a Londoni Királyi Egyetemen dolgozik, elmondta, a járvány elszabadultakor is hasonló kutatáson dolgozott, így kollégáival azzal párhuzamosan elkezdték felmérni, hogyan érinti a járvány az emberek mentális egészségi állapotát.

A csapat 81337 résztvevő adatait elemezte, akik 2020. januárja és decembere között vettek részt a kutatásban. Közülük 12689 személy fertőződött meg a betegséggel. Az egyéb tényezőket (nem, kor, végzettség stb.) is számolva megállt a hipotézis, miszerint azok, akik elkapták a betegséget, rosszabbul teljesítettek azoknál, akik nem, elsősorban az érvelést, tervezést és problémamegoldást igénylő feladatok mentek nekik nehezen.

A teljesítmény az adatok alapján azzal is összefügg, kinek milyen súlyos lefolyású volt a betegség. A legrosszabbul azok teljesítettek, akik lélegeztetőgépre kerülnek, a tanulmány szerint ez átlagban hétpontos IQ-csökkenést eredményezett. Szintén súlyos volt a hátrány azoknál, akik korábban stroke-ot kaptak vagy tanulási nehézségeik adódtak.

Bár 275 résztvevő a betegsége előtt és után is elvégzett egy tesztet, a tanulmány módszertana miatt korlátozott lehetőség van ok-okozati összefüggések levonására, azonban az, hogy ilyen széles körben tudták elvégezni a kutatást, segített abban, hogy kizárják az egyéb, már létező tényezők szerepét a csökkenésben.