Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,096 $

Koronavírus Brazíliában – épp olyan bonyolult, mint maga az ország

A koronavírus-járvány világviszonylatban is Brazíliát sújtja az egyik legnagyobb mértékben, fertőzöttek és halálos áldozatok tekintetében mindössze az Egyesült Államokban számlálnak több embert.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány világviszonylatban is Brazíliát sújtja az egyik legnagyobb mértékben, fertőzöttek és halálos áldozatok tekintetében mindössze az Egyesült Államokban számlálnak több embert.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Brazília is egy földrajzilag hatalmas területű ország, számtalan régióval és kistérséggel, amit egy szövetségi rendszer tart össze. A lokális szintnek is van viszont ereje, ebből kifolyólag komoly zavar és ellentét tud keletkezni nemzeti, állami és helyi szintű politikai akaratok és intézkedések között. Soron kívül Egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média az álláskeresésben

Cikkünk írásának pillanatában a 212 millió fős Brazíliában 2.3 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 86 499 fő vesztette életét. Csak a szombati napon ezek közül 51 147 esetet regisztráltak, 1211 halálos áldozattal együtt, és a tendencia már több napja hasonló.

Dr. Marcelo Gomes szerint az a nagyon érdekes a brazil járványhelyzetben, hogy nagyon heterogén, ugyanis az ország 27 állama különböző járványkitörésekkel néz szembe, olykor egymás mellett fekvő államokban teljesen ellentétes tud lenni a helyzet. Országosan továbbra is ijesztőek a számok, de a halálesetek tekintetében habár nagyon magas szinten, de stagnálás állt be.

Állami szinten már érdekesebb a helyzet. Négy állam beszámolója szerint csökkenő tendenciát mutat a halálos áldozatok száma, köztük Amazonas és Ceara régióban, amelyek kifejezetten súlyos gócpontnak minősültek korábban. 10 állam esetén, főleg a déli és közép-nyugati régióban emelkedésről számoltak be, míg 13 esetében – például a leginkább sújtott Sao Paolo és Rio de Janeiro államban – alapvetően stagnálás van.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/koronavirus-joval-sulyosabb-lehet-a-spanyol-helyzet-mint-azt-az-adatok-mutatjak/

Brazília problémáit nehezítette a központi kormányzat, kiváltképpen Jair Bolsonaro elnök hozzáállása is, aki többek között „kis influenzának” nevezte a koronavírust, és „hisztériának” a járványra adott reakciót. A sors furcsa fintora, hogy a gyakran populistának tartott vezető is pozitív koronavírus-tesztet produkált azt követően, hogy megjelentek nála a vírus tünetei.

Bolsonaro gyakran támadta a helyi, állami kormányzatokat, amiért vesztegzárat rendelnek el, odáig is ment, hogy szerinte ezt a központi hatalom meggyengítése érdekében teszik. Hiába ugyanakkor az elnök verbális magánakciói, a brazil Legfelsőbb Bíróság kimondta, az államok kezében a döntés a járványkezelés tekintetében.

Az államok emellé nem minden esetben bizonyultak túl kompetensek, és időnként kifejezetten zagyvaléknak tűnő karantén-intézkedéseket rendeltek el, tulajdonképpen anélkül, hogy különösebben érdekelné őket a betartásuk és betartatásuk. Ezt követte egy helyenként pokolian rosszul elsülő enyhítés a gazdaság védelme érdekében, ami a szakértők szerint eleve korai volt.

Nem érdemes elfelejteni azt sem, hogy a brazil társadalmon belül hatalmas szakadékok tudnak tátongani, mind társadalmi-gazdasági, mind térségi szint mentén nagyon megosztott a társadalom, ami a járvány alatt is manifesztálódott. A jobban felszerelt magánkórházak szinte csak a gazdagoké a módosabb dél-keleti részen, míg az alulfejlett állami kórházak a szegényebb északi régiót dominálják.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/ellopott-holttestek-tuntetesek-maszkviseles-megtagadasa-hogyan-csapodott-le-a-koronavirus-a-legnagyobb-muszlim-orszagban-178934/

Az elmúlt hét folyamán az Egészségügyi Világszervezet úgy fogalmazott, hogy úgy tűnik, mintha kezdene Brazília a tetőpontjához elérni, és ezen stagnálni, ebből kifolyólag pedig arra kérték az országot, most hozzanak megfelelő intézkedéseket, mivel most van itt az ideje, hogy az irányítást át tudják venni a vírus felett.

Dr. Jose David Urbaez infektológus viszont úgy véli, még nagyon messze állnak ettől: „Nem is arról van szó, hogy nem látjuk a fényt az alagút végén, hanem az alagutat sem látjuk még”. Dr. Urbaez egyértelműen az elnökben látja a felelőst, aki szerinte ha máshogy áll a történethez, és egy koordinált, központi választ próbál adni a vírusra, most nem itt tartana az ország.

Az egyes régiók közötti helyzetbéli sokszínűség tehát leginkább a járványkezelés kaotikusságának tudható be, semmint a valós járványügyi helyzetnek. Dr. Urbaez szerint annyival mindenképpen könnyíteni lehetett volna a helyzetet, hogy központi, egységes karantént vetnek ki mindenkire ugyanúgy és ugyanolyan mértékben vonatkozó szabályokkal.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/bolsonaro-elmondasa-szerint-vegre-negativ-lett-a-legujabb-koronavirus-tesztje/