Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Ítélet: Kolumbiának is szerepe volt egy újságíró elrablásában, megerőszakolásában és kínzásában

Jineth Bedoya kolumbiai újságíró, az áldozatok képviselõje beszél, mielõtt megállapodást írnak alá a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erõk (FARC) nevû szélsõbaloldali gerillaszervezet tagjai, valamint a kolumbiai kormány képviselõi a kormány és a FARC közötti belháború áldozatainak a kárpótlásáról és a harcok résztvevõinek felelõsségre vonására szolgáló különbíróságok felállításáról Havannában 2015. december 15-én. (MTI/EPA/Ernesto Mastrascusa)
not image

Nagy Noel

2021. október 20. - 11:15

A 2000-ben kapott nagyobb figyelmet Jineth Bedoya női újságíró ügye, akit egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet rabolt el, erőszakolt és kínzott meg.

Az Emberi Jogok Amerika-Közti Bírósága pedig kimondta, hogy a kolumbiai államnak bizony szerepe volt Bedoya szenvedésében – írja a Buenos Aires Times. Bedoya az eset idején az El Espectador napilapnak dolgozott és éppen fegyvercsempészetről készített oknyomozó riportot.

A szélsőjobboldali militánsok akkoriban éppen a baloldali gerillákkal vívtak harcot Kolumbiában, egészen a 2006-os feloszlásukig. A szélsőségesek pedig kegyetlenül bántak Bedoyával, aki a kínok kínját élte át a karmaik között.

Az Amerikai Államok Szervezetéhez (OAS) tartozó bíróság viszont kimondta, hogy az újságíró sérelmére elkövetett brutális bűncselekményeket csakis Kolumbia egyetértésével vagy aktív közreműködésével lehetett végrehajtani.

Az emberi jogi bíróság álláspontja szerint tehát legalább az egyetértése kellett az államnak a cselekedetekhez, „legjobb esetben” is tudniuk kellett róla. Iván Duque kolumbiai elnök pedig bejelentette, hogy teljesen elfogadják a bíróság döntését:

„Mindig is elítéltem és el is fogom ítélni a nők vagy újságírók kárára elkövetett erőszakos cselekedeteket. A döntésnek iránymutatásként kell szolgálnia, hogy olyan szabályokat hozzuk, amelyek nem teszik ezt lehetővé a jövőben”

Bedoya már korábban is hangsúlyozta, hogy állami aktoroknak is szerepe volt ebben, egy befolyásos tábornokra is utalt, aki részt vett a támadásban, amely Bogotából indult ki. Az újságírót a La Modelo börtön előtt rabolták el és mintegy 16 órán keresztül kínozták és erőszakolták folyamatosan, majd meztelenül az út szélére dobták.

A most 47 éves újságíró nagyon felszabadult a döntést követően, elmondása szerint ez történelmi léptékű ítélet volt. Mint fogalmazott, az elmúlt két évtized során folyamatos üldöztetésnek volt kitéve, nem ritkán meg is fenyegették.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.