Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Kiválasztotta kancellárjelöltjét a német kormánykoalíció

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke sajtóértekezletet tart pártjának berlini székházában 2021. április 20-án, miután a CDU választmánya őt jelöli kancellárnak a szeptemberi német parlamenti választásokra, a szövetséges bajor Keresztényszociális Unió, a CSU pedig elfogadta a javaslatot. MTI/AP/DPA/Michael Kappeler
not image

Nagy Noel

2021. április 21. - 15:53

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke lett Angela Merkel kormánykoalíciójának, a CDU-CSU-nak a kancellárjelöltje a 2021-es német parlamenti választásokra.

Viszonylag nehezen, de meglett a kancellárjelöltje a német kormánykoalíciónak – adta hírül a BBC. Armin Laschet, a CDU elnöke a koalíciós vezetés elsöprő többségét, 77.5 százalékát nyerte meg, így ő lehet Angela Merkel utódja a jelöltségben.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A másik várományos, a sokak által esélyesebbnek tartott CSU-vezér Markus Söder mindössze a vezetés 22.5 százalékának támogatását nyerte el. A belső választásokat követően Söder kijelentette, elfogadja az eredményt és megerősítette, hogy csak egy egyesült párt tud sikereket elérni a választásokon.

Armin Laschet, aki Németország legnépesebb tartományának, Észak-Rajna-Vesztfáliának is a miniszterelnöke, januárban került a CDU élére és úgy marketingelte magát, mint a jelölt, aki folytatja az Angela Merkel által kikövezett utat és politikát.

Markus Söder, a Bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) színeiben pedig már 2018 óta tartományi miniszterelnöke Bajorországnak, mely számos kulcsfontosságú német cégnek, mint a BMW-nek ad otthont. Söder a járvány alatt kiemelt népszerűségre tett szert, mivel úgy ítélték meg sokan, hogy az egyik legjobban cselekvő helyi miniszterelnök volt.

Söder egyértelműen Laschet előtt volt a közvélemény-kutatások népszerűségi listáin, valamint mindkét kormányzó párt ifjúsági tagozata is őt támogatta. Mint a BBC is emlékeztet, még egyes CDU-s tartományi miniszterelnökök is őt támogatták.

A konzervatív kormánykoalíciónak komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie a választások során, ugyanis sokéves mélypontra süllyedt a népszerűségük az elmúlt időkben. A koronavírus-járvány hatására rengeteget vesztettük a népszerűségükből és most már 27%-ra mérik őket a közvélemény-kutatók.

Nagy népszerűségnek örvend a zöldek jelöltje, Annalena Bearbock, aki várhatóan az egyetlen női kancellárjelölt lesz a szeptemberi választásokon. Baerbock rendkívül népszerű politikákat képvisel, mint a szigorúbb klímapolitika, Oroszországgal szembeni keményebb fellépés, valamint a leggazdagabbak megadóztatása.

A szintén jó eséllyel induló Szociáldemokraták (SPD) is bejelentették már kancellárjelöltjüket a pénzügyminiszter, Olaf Scholz személyében. Scholz alapvetően népszerűbb, mint maga a párt, főként annak köszönhetően, hogy az egyik fő szerzője volt a 750 milliárd eurós segélycsomagnak, amivel felszínen tudták tartani a vállalkozásokat.