Clouds
21 Budapest
Dollár
357,64 Ft
Euró
384,77 Ft
Font
437,29 Ft
Bitcoin
27,915 $

Kitört a korábban sok emberéletet követelő Merapi vulkán Indonéziában (videó)

Fotó: Izzó lávát és vulkáni hamut bocsát ki a Jáva szigetén fekvő Merapi tűzhányó Slemanból nézve 2021. január 17-én. A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. A hatóságok több száz embert evakuáltak. MTI/EPA/Boy Triharjanto
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az indonéziai vulkán szombaton tört ki, mialatt több kilométeres körzetben forró felhőt okádott ki magából.

Indonézia katasztrófavédelmi ügynöksége erősítette meg a hírt, miszerint a Merapi vulkán valóban kitört. Helyi idő szerint 12 óra körül történt a kitörés, és mintegy egy mérföldes lávafolyamról számoltak be.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A közeli településen élőket figyelmeztették, hogy minden tevékenységet hagyjanak abba a krátertől két és négy mérföldes körzetben, mert veszélyes ott tartózkodni. A 9721 láb magas Merapi Indonéziai egyik legaktívabb vulkánja, és már arra is volt példa, hogy az ország második legmagasabb riasztási fokozatát adták ki miatta.

Egyelőre egyetlen lakost sem evakuáltak a legutóbbi kitörés miatt, de ez még változhat. Folyamatosan figyelik a szakemberek a lávafolyamokat és a füstfelhőt, amik ha elérnek egy bizonyos szintet, lépniük kell.

A csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekvő Indonéziában több vulkánt találni, mint bármely más országban. A Merapi legutóbb 2010-ben tört ki nagy erővel, akkor több mint 350 halálát okozta ezzel.