Kiszűri a vírust a vérből a Pentagon bőr alá ültethető chipje

Fotó: Edward Jenner/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.13 - 01:42

Olyan fejlesztéseket mutatott be a Pentagon, amelyek akár egy sci-fi moziban is szerepelhetnének.

Az Index foglalta össze a Pentagon új fejlesztéseit, melyeket a CBS News 60 Minutes műsorában mutattak be a szakemberek. 

A portál szerint az amerikai Védelmi Minisztérium kutatási ügynöksége, a DARPA olyan mikrochipet fejlesztett ki, mely a bőr alá ültetve, még a tünetek megjelenése előtt képes felismerni a koronavírus-fertőzést.

A műsorban Matt Hepburn százados, a DARPA fertőző betegségekért felelős kutatója magyarázta el a mikrochip a bőr alá ültetve arra képes, hogy jelzést adjon azokról a szervezetben zajló kémiai reakciókról, amelyek arra utalhatnak, hogy másnap megjelenhetnek a fertőzés tünetei. 

Hepburn elárulta, hogy a chiptől azt remélik, hogy értékes időt nyerhetnek a megbetegedéssel szemben, de az amerikai katonák nem rajonganak az ötletért.

A DARPA egy olyan vírusszűrőt is megalkotott, amely egy dialízisgéphez csatlakozva kiszűri a véráramból a vírust. Egy katona házastársát négy napon keresztül kísérleti jelleggel kezelték a géppel – bár a páciens szervi összeomlással és szeptikus sokkal sürgősségi kórházi ellátásra szorult, sikeresen felépült. A gyógyszerügyi hatóságok már enedélyezték is a szűrő használatát, majdnem 300 beteg már kezeltek is vele – írja a portál a Daily Mailre hivatkozva. 

A Pentagon egyik intézetének munkatársai ráadásul egy olyan technológián dolgozik a spanyolnátha túlélőinek szövetmintáit vizsgálva, amellyel pár hónap alatt kiszűrhetőek az antitestek egy olyan fertőzés ellen, mint amilyen a Covid-19 is. Ez lehetővé teszi, hogy a jelenleg még nem ismert betegségek esetében akár 60 napon belül előállítható legyen a védőoltás.