Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

A kínai külügy is gratulált Lulának, miután megnyerte a brazil választásokat

Luiz Inacio Lula da Silva volt brazil elnök és jelenlegi jelölt szavazás után a brazil elnökválasztás második fordulójában Sao Paulóban 2022. október 30-án. MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 16:01

A kínai külügyminisztérium is gratulált a baloldali Luis Inacio Lula da Silvának, miután szoros verseny után megnyerte a brazil választásokat.

Jair Bolsonaro jobboldali politikus elnöksége alatt a Kína és Brazília közötti kapcsolatos jelentősen romlottak, Bolsonaro pedig még mindig nem ismerte el a választások eredményét.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A baloldali politikus, Lula, korábban már két cikluson át vezette az országot, 2009-ben pedig bevezette Brazíliát az első, az öt országot tömörítő – Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság – BRICS-csoportba, melyhez Dél-Afrika csak később, 2010-ben csatlakozott.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian hétfőn úgy fogalmazott a brazil választási eredmények kapcsán, hogy Kína kész együttműködni Lulával annak érdekében, hogy “új szintre emelje a Kína és Brazília közötti átfogó stratégiai partnerséget”.

A Reuters jelentése szerint Zhao a szokásos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Kína őszintén gratulál Lulának a Brazília elnökévé történő újraválasztásához, továbbá azt kívánja az új elnöknek, hogy sikeresen elérje új céljait az ország nemzetépítési törekvései kapcsán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.