Kínai alkatrész miatt függesztette fel az F-35-ös vadászgépek leszállítását a Pentagon

Fotó: jpi213 / Twenty20
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

A belföldi és a külföldi megrendelőknek is várniuk kell.

A Pentagon ideiglenesen leállította a Lockheed Martin által gyártott F-35-ös típusának szállítását, miután kiderült, hogy a vadászgépek turbináinak egyik alkatrésze Kínából származik – közölte Russell Goemaere, a Védelmi Minisztérium szóvivője.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A szóvivő elmondta, hogy a döntés nem befolyásolja a már leszállított vadászgépek üzemeltetését, mivel nincsenek teljesítménybeli, minőségi, vagy biztonsági kockázatok ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

A Lockheed közleményében azt írta, hogy együttműködnek partnereinkkel és a Védelmi Minisztériummal is annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megoldják a problémát, és folytatódhassanak a leszállítások.

A Honeywell által gyártott turbinákban található kínai alkatrészről augusztus végén értesítették a Lockheed-et. A cég szóvivője, Adam Kress egy nyilatkozatban elmondta, hogy a Honeywell „továbbra is elkötelezett” a magas minőségű termékek előállítása mellett.

Kiemelte, hogy továbbra is arra törekednek, hogy az F-35-ösökhöz szállított turbinák megfeleljenek a kötelezettségvállalásaiknak. A Lockheed közben bejelentette, hogy már megtalálták az alternatív forrást az alkatrész helyettesítésére – írta meg a South China Morning Post.