Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Tajvan: Kína rekordszámú bombázót küldött Tajvan légvédelmi övezetébe

Fotó: Wikimedia Commons
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tajvan védelmi minisztériuma arról jelentett kedden, hogy Kína rekordszámú, összesen 18 nukleáris képességű H-6-os típusú bombázóval lépett be a sziget légvédelmi övezetébe.

A CNN jelentése szerint a tajvani védelmi minisztérium kedden megosztotta, hogy Kína rekordszámú, összesen 18 H-6-os típusú bombázót küldött Tajvan légvédelmi övezetébe, ezzel tovább fokozva a nyomást az önrendelkező szigetországra.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A védelmi minisztérium közlése szerint a hétfő reggel és kedd reggel közötti időintervallumban összesen 21 kínai harci gép lépett be Tajvan délnyugati légvédelmi övezetébe, az ütközőzónába, melyből 18 darab H-6-os típusú bombázó volt.

Azt is megosztották, hogy szorosan figyelemmel kísérték a kínai harci gépek mozgását, és bevetették a tajvani vadászgépeket, illetve a szárazföldi rakétarendszereket is a kínai repülők követésére.

Azóta, hogy Tajvan 2020-ban elkezdte közölni a napi adatokat a kínai vadászgépek behatolásáról légterébe, ez volt a legnagyobb bevetés Kína részéről a H-6-osokkal. Noha a kínai vadászgépek az ütközőzóna területére hatoltak be, nem pedig a szuverén légtérbe, még így is aggodalomra adhat okot a megmozdulás.

Mint ismert, Kína még mindig sajátjaként tekint Tajvanra, noha soha nem ellenőrizte a 24 milliós lakosú, demokratikus rendszerben kormányzott szigetet. Már egy ideje azt hangoztatja a kínai állami média is, hogy a kormány idővel “újraegyesíti” a két országot, ráadásul nem rettennének vissza attól sem, ha erőszakkal kellene ezt eszközölniük.