Rajtakapták Kínát a tudósok, ahogyan sikeresen megváltoztatta az időjárást

Fotó: EPA/Roman Pilipej
not image

Takács Petra

2021. december 8. - 09:45

A Kínában kifejlesztett új technológia megoldást jelenthet a jövő problémáira, egyelőre azonban keveset tudunk a hosszú távú hatásairól.

A kutatók szerint Kína sikeresen módosította az időjárást Peking felett, hogy a Kínai Kommunista Párt 100. évfordulós ünnepségén tiszta égboltot és levegőt biztosítsanak az összegyűlt tömeg számára – derült ki a South China Morning Post beszámolójából.

A felhővetés egy régóta tanulmányozott, vitatott eljárás, ami során ezüst-jodid részecskéket lövellnek a felhőkbe, amelyek vízcseppeket vonzanak magukhoz, hogy módosítsák az időjárást. Nem ez az első alkalom, hogy Kína alkalmazza a módszert, de ez eddig a legsikeresebb és legnagyobb léptékű teszt az egész világon.

A kínai Tsinghua Egyetem kutatói által készített cikk egy évvel azután jelent meg, hogy Kína bejelentette, 2025-re mintegy 5,5 millió négyzetmérföldes területre terjeszti ki időjárás-módosító programját. Ez nagyobb, mint India, és komoly problémákat vethet fel Kína szomszédjaival szemben – jegyezte meg a Futurism.

A sikeres művelet fontos kérdéseket vet fel a technológia katonai alkalmazásával kapcsolatban. Ha egy ország képes irányítani a saját időjárását, akkor bárhol megteheti, ami nyugtalanító hír azok számára, akik nem akarnak örökké háborús fejlesztésekbe fektetni.

Bár az Egyesült Államok és más országok is megpróbálták kifejleszteni az eljárást, az aggodalmaskodók már most attól tartanak, Kína aljas katonai célokra használja majd a találmányt – annak ellenére, hogy az USA hadserege 1967 óta próbálja elérni ugyanezt.

Noha a technológia megoldás lehet a jövőben fenyegető aszályok ellen, egyelőre megjósolhatatlan a környezetre és éghajlatra gyakorolt hatása. Egyelőre be kell érnünk annyival, hogy úgy tűnik, már szó szerint parancsolni tudunk az esőnek.