Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Kína azt mondja, elhajtott egy amerikai rombolót egy vitatott státuszú szigetcsoport közeléből

Fotó: EPA/Adam Warzawa
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 13. - 14:03

Az Egyesült Államok rendszeresen hajt végre úgynevezett hajózási szabadságot biztosító műveleteket a Dél-kínai-tengeren. 

Egy amerikai romboló szerdán a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében hajózott a Dél-kínai-tengeren, ami dühös reakciót váltott ki Pekingből, akik azt közölték, hogy a hadseregük „elkergette” a hajót, miután az illegálisan behatolt a felségvizekre.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Az Egyesült Államok rendszeresen hajt végre úgynevezett hajózási szabadságot biztosító műveleteket a Dél-kínai-tengeren. Az amerikai haditengerészet szerint az USS Benfold „a nemzetközi joggal összhangban érvényesítette a navigációs jogokat és szabadságokat a Dél-kínai-tengeren a Paracel-szigetek közelében”.

Kína azt állítja, hogy nem akadályozza a szabad hajózást vagy átrepülést, és azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy szándékosan provokálja a feszültséget – írja a Reuters

A Népi Felszabadító Hadsereg Déli Parancsnoksága szerint az amerikai hajó akciója súlyosan sértette Kína szuverenitását és biztonságát, mivel illegálisan behatolt Kína felségvizeire a Paracel-szigetek körül, amelyekre Vietnam és Tajvan is igényt tart.

Az amerikai haditengerészet szerint a küldetésről szóló kínai nyilatkozat „hamis”, és a legújabb a kínai akciók hosszú sorában, amelyekkel Kína „félremagyarázza az Egyesült Államok törvényes tengeri műveleteit, és érvényesíti túlzott és jogtalan tengeri követeléseit délkelet-ázsiai szomszédai kárára a Dél-kínai-tengeren”.

Hozzátették, hogy az Egyesült Államok megvédi minden ország jogát arra, hogy ott repüljön, hajózzon és tevékenykedjen, ahol a nemzetközi jog megengedi, és az sem fogja elriasztani őket, ha Kína az ellenkezőjét mondja. 

Kína 1974-ben vette át a Paracel-szigetek feletti ellenőrzést az akkori dél-vietnami kormánytól.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.