Dollár
392,70 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
470,24 Ft
Bitcoin
16,849 $

Kilenc európai ország jelezte, támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

Fotó: Unsplash/Marek Studzinski
not image

Borbély Fanni

2022. október 2. - 19:52

Ez a kilenc ország korábban egy közös nyilatkozatban ítélte el Putyin bejelentését a megszállt ukrán területek illegitim annexiójáról, most pedig egy újabb közös nyilatkozatban jelezték, támogatják Ukrajna NATO-csatlakozását.

Az AP jelentése nyomán a Guardian arról számolt be, hogy az a kilenc európai ország, melyek korábban elítélték Putyin bejelentését a megszállt ukrán területek annexiójáról, most egy újabb közös nyilatkozatban jelezték, hogy maximálisan támogatják, hogy Ukrajna is a NATO tagja legyen.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A közös nyilatkozatban Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia jelezte, hogy támogatják Ukrajnát, és szívesen látnák az országot a katonai szövetségben.

A kilenc ország vezetői közös nyilatkozatukban kijelentették, “határozottan kiállnak a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozó Ukrajna jövőbeni tagságára vonatkozó döntése mellett”.

Az a bizonyos 2008-as csúcstalálkozó volt az az alkalom, amikor a tagok üdvözölték Ukrajna és Grúzia csatlakozási törekvéseit, ám akkor nem kívántak egyértelmű és konkrét ütemtervet megalkotni a két ország esetleges csatlakozására.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezen országok támogatása valóban üdvözlendő, főként Ukrajna számára, ebben a nyilatkozatban sem kívántak konkrétumokba bocsátkozni a jövőbeli esetleges csatlakozás kapcsán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken bejelentette, hivatalosan is benyújtották Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét. A bejelentés azt követően érkezett, hogy Putyin ceremoniális keretek között közölte, Oroszország annektálja azt a négy megszállt ukrán régiót, ahol előző héten “népszavazásokat” tartottak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.