Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,338 $

A víz minden egyes cseppje érték Szingapúrban

Éppen ezért két lépcsőben, közel 20%-kal emeli a víz árát a kormány.

Fotó: illusztráció | unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Szingapúrban évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a vízfelhasználásra, a kormány pedig azon van, hogy minimalizálják a pazarlást, ugyanis a városállamnak gyakorlatilag nincsenek természeti erőforrásai.

Az újrahasznosítás mellett ezért úgy döntöttek, hogy a következő két évben összesen 18%-kal emelik meg a víz árát. A drágulás két lépcsőben érinti a közel hatmilliós lakosságot, az áremelés fogyasztásarányosan történik. A lakossági ár 2025-től 1,43 dollárra emelkedik köbméterenként, ami átszámolva hozzávetőlegesen 390 forintnak felel meg. Soron kívül Az év végére 5000 fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

Az országos vízügyi hivatal közleménye szerint a háztartások többségének így havi szinten 10 dollárral (2700 forinttal) lesz több a számlája a 2025-ös második lépcsőt követően. Mindössze 4% az, amely havi 40 köbméternél többet fogyaszt, ők viszont többet is fognak fizetni. A küszöbérték felett további 70 centtel emelkedik meg a vízdíj köbméterenkénti ára – közölték.

Az úgynevezett NEWwater – vagyis a tisztított, visszanyert szennyvíz, amelyet főként ipari célokra használnak, 17 centtel lesz drágább köbméterenként. A bevételeket az új szingapúri csatornázási rendszer kiépítésének költségeivel magyarázzák, amely segíti az újrahasznosítást és a vízgyűjtést.

Szingapúrban egyre növekszik a vízigény, a legújabb előrejelzések szerint 2065-re megduplázódhat a népesség növekedése és a gazdaság szükségletei miatt – számolt be róla a CNA.