Újabb katonai parádéra készül Észak-Korea

MTI/EPA/KCNA
not image

Takács Petra

2021. szeptember 2. - 16:12

Friss műholdképek készültek az észak-koreai hadseregről a phenjani katonai bázison, amelyek alapján katonai parádéra készülnek az elkövetkezendő hetekben.

A lehetséges dátum még nem ismert, de tudjuk, hogy Észak-Korea az előző években a parádékat arra használta fel, hogy bemutassa legújabb fegyvereit, többek között a ballisztikus rakétáit. 

„Előzetesen 1-2 hónappal korábban szoktak elkezdeni gyakorolni, néha korábban“ – írja a Reuters a 38 North Twitter bejegyzésére hivatkozva. „Ez egy októberben megrendezendő eseményt jelenthet, ahogy azt már korábban megtapasztalhattuk.“

Ezeken a parádékon Kim Dzsongun eddig még nem látott interkontinentális ballisztikus rakétákat fedett fel. Két éve a példa nélküli eseményhez hasonló rendezvényen mutatták be először az ország fegyverarzenálját.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szeretné diplomáciai úton elérni Észak-Korea denuklearizálását, viszont az USA nem lát esélyt a szankciók enyhítésére. 

„Észak-Korea eddig arra használta a katonai bemutatókat, hogy megmutassák a legújabb fegyvereiket a világnak“ – írja a szöuli központú NK Pro csütörtöki riportjában. 

Az NK Pro beszámolója szerint a műholdképeken több tucat tankot és nagyjából 300 katonát láthattunk a gyakorlópályán hétfőn és szerdán:

„Amióta a kereskedelmi műholdak képei elérhetővé váltak, a hadsereg gyakorlatai és a teljes harckocsi arzenál a katonai parádé központi részévé váltak.“

A közeledő észak-koreai ünnepek, a szeptember 9-i nemzeti ünnep és az október 10-ei pártalapítás ünnepe okot adhat a parádéra. Valószínűsíthetőleg október 9-ét is megünneplik, ezen a napon lett Kim Dzsongun a hadsereg főparancsnoka.