Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Johnson: a franciák tagadták, a németek pedig gyorsan akarták lezárni a háborút

Fotó: Boris Johnson volt brit miniszterelnök az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 7-én. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/AP/Peter Dejong
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint az uniós nemzetek szinte kivétel nélkül Ukrajna támogatása mellett állnak ki, ám ez nem mindig volt így.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök a CNN portugáliai csatornájának adott interjújában azt részletezte, az európai országok vezetői hogyan fogadták a hírt, amikor Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, s ennek kapcsán meglepő kijelentéseket tett.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Elismerte, hogy az uniós nemzetek szinte kivétel nélkül Ukrajna támogatása mellett állnak ki, ám ezt követően arra utalt, hogy ez nem mindig volt így, hiszen eleinte többen is némi tétovázást mutattak, valamint egészen máshogy álltak hozzá a dolgokhoz – írta a Sky News.

„A német álláspont egy időben az volt, hogy ha bekövetkezik az orosz támadás, az egyrészt katasztrófa lenne, másrészt az lenne a legjobb, ha az egész dolog gyorsan véget érne, Ukrajna pedig összeomlana”

– mondta.

Johnson szerint mindenféle ésszerű gazdasági okok szóltak ezen megközelítés mellett, ő azonban képtelen volt ezt támogatni. Majd Emmanuel Macron francia elnököt hozta szóba, aki szerinte Európa élére állt annak érdekében, hogy a diplomácia útján rettentse el Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

„Ám ne legyenek kétségeink afelől, hogy a franciák az utolsó pillanatig tagadásban voltak ebből a szempontból”

– tette hozzá.