Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Jó megoldás lenne a fűtéskorszerűsítés, ha a magyaroknak lenne rá pénzük

TÉMÁK:
#Felmérés
Fotó: MTI/Vajda János
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiváló megoldás a fűtéskorszerűsítés, ám a magyarok jelentős része képtelen kifizetni a költségeket.

A Pénzcentrum az Oxyma Systems Kft. kutatása nyomán számolt be arról, hogy míg tavaly nyáron úgy tűnt, a hazai energiaválság miatt szélsebesen terjednek majd környezetkímélő fűtési alternatívák, mára egyértelművé vált, hogy a magyar háztartások egyrészt nem elég nyitottak a változásra, másrészt pedig még ha akarnák sem tudnák kifizetni a költségeket.
Így reagáltak a magyarok az elszálló energiaárakra

Soron kívül Az MLSZ elfogadtatná a Nagy-Magyarország jelképét az UEFA-val

A magyar háztartások 50,8 százalékánál továbbra is gázzal fűtenek, noha a 2021-es fűzési szezon adataihoz képest mára 10,9 százalékkal csökkent a gázfűtéses háztatások száma.

A második legnépszerűbb forma a tűzifa 21,2 százalékkal, majd ezt követi a harmadik helyen az elektromos áram 7,7 százalékkal. A felmérés szerint a vártnál jóval alacsonyabb érdeklődés mutatkozott az elektromos fűtőeszközök iránt, ugyanis 2021-hez képest csupán 2,3 százalékkal növekedett azok száma, akik azt fontolgatják, hogy elektromos készüléket vásárolnak.

A fűtéskorszerűsítésre nyitott válaszadók 42,5 százaléka jelezte, hogy legszívesebben napelemrendszerre állna át, míg 34,2 százalékuk arról nyilatkozott, hogy a hőszivattyúkat preferálja.

A felmérésben megkérdezettek 48,3 százaléka teljes mértékben elzárkózott a korszerűsítéstől, legfőbb okként pedig a nagyon magas költségeket nevezték meg. Az eredmények kapcsán megjegyezték, a korszerűsítést elutasítók magas aránya azért is meglepő, mert 2021-hez képest 12,4 százalékkal növekedett azon háztartások száma, ahol több mint 50 ezer forintot kénytelenek kiadni fűtésre havonta.