Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

A japánok feltalálták az elektromos evőpálcikát, ami sósabbá teszi az ételeket

Fotó: nadiastep / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 5. - 18:22

A magas sóbevitel számos betegségért tehető felelőssé, az új eszköz segítségével azonban alacsonyabb nátriumtartalom mellett is gazdagabb az ételek íze.

Só nélkül elképzelhetetlen egy ízletes fogás, a fokozott sóbevitel azonban hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, amely a szívinfarktus és stroke egyik leggyakoribb oka. Egy átlagos japán felnőtt körülbelül 10 gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese a WHO által ajánlott mennyiségnek. Az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint ezt legfeljebb 7,5 grammra kellene csökkenteni férfiak esetén, és 6,5 grammra a nőknél.

Soron kívül Európa-liga: pályára lép a csoportelső Ferencváros

„Ha a hagyományos módon próbáljuk elkerülni a só bevitelét, akkor el kell viselnünk a kedvenc ételünk étrendből való kiiktatásának fájdalmát, vagy az unalmas ételeket”

– mondta Ai Sato, a Kirin kutatója.

A sóprobléma orvoslására a kutatók olyan pálcikákat fejlesztettek ki, amelyek mesterségesen hozzák létre a só ízét, hogy így csökkentsék az ország legnépszerűbb ételeinek nátriumszintjét – mindössze egy kis elektromos stimulációra és egy csuklóra erősített mini-számítógépre van hozzá szükség.

A készüléket a tokiói Meiji Egyetem professzora, Homei Miyashita laboratóriuma fejlesztette ki a Kirin élelmiszer- és italgyártó céggel együttműködve, működése során pedig a nátriumionokat a pálcikán keresztül továbbítja az ételből a szájba, ahol azok a sósság érzetét keltik – olvasható a The Guardian cikkében.

A pálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak az ionok, például a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállítására, hogy megváltoztassák az ízérzékelést – természetesen a szervezetre gyakorolt káros hatások nélkül. A prototípusra vár még némi finomítás, a csapat azonban azt reméli, hogy jövőre a fogyasztók rendelkezésére bocsáthatják az eszközt.

Az alacsony nátriumtartalmú diétát követő embereken végzett klinikai tesztek alapján a pálcika körülbelül másfélszeresére növeli az alacsony nátriumtartalmú ételek sós ízét. A csökkentett sótartalmú miso levest fogyasztó résztvevők az étel ízének gazdagodásáról számoltak be.

Miyashita laboratóriuma más kutatásokat is folytat, hogyan lehet a technológiát az érzékszervek manipulálására használni – feltalált például egy nyalogatható képernyőt, amely különféle ételek ízét utánozza.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.