Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Mióta itt jártál:

Ítéletidő az USA-ban: legkevesebb 19 ember vesztette életét Kaliforniában

Fotó: MTI/EPA/Lipo Ching
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A heves esőzések, áradások és földcsuszamlások által sújtott Kaliforniában eddig legkevesebb 19 ember életét követelte az ítéletidő, ám az előrejelzések szerint további esőzések várhatók az államban.

A CNN jelentése szerint az elmúlt hetekben heves esőzésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal sújtott Kaliforniában további heves esőzések várhatók, s bár jelenleg is folynak a helyreállítási és a mentési munkálatok, a legfrissebb információk szerint legkevesebb 19 ember életét követelte a pusztító időjárás.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Az ítéletidő jóformán tavakká változtatta a településeket, megbénította a közlekedést az autópályákon, s több ezer embert kellett evakuálni otthonaikból. Az előrejelzések és Gavin Newsom kormányzó azonban figyelmeztettek, a következő napokban is folytatódni fog a heves esőzés, így újabb áradások és földcsuszamlások várhatók az államban.

A több mint 25 millió embert érintő árvízvédelmi készültség még szombat este is érvényben volt Kalifornia középső partvidékének nagy részén, illetve Sacramento térségében és a San Joaquin-völgyben is. A helyi Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a Sierrák lábánál fekvő területeken akár már 3 centiméternyi csapadék is áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet.

Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton jóváhagyta Kalifornia katasztrófává nyilvánítási kérelmét, így a Fehér Ház közölte, hogy a szövetségi segélyt a helyreállítási erőfeszítések kiegészítésére fordíthatják az állam azon területein, melyeket december 27. óta folyamatosan viharok, áradások és földcsuszamlások sújtottak.

A meteorológusok figyelmeztettek, több területen az elmúlt 16 napban a szokásos éves csapadékmennyiség 50-70 százaléka (!) hullott. A legfőbb probléma jelenleg az, hogy bár a következő napokban érkező csapadék mennyisége kevesebb lesz, a talaj szinte mindenhol túlságosan telített ahhoz, hogy képes legyen még ennél is több vizet elnyelni, így fennáll az újabb földcsuszamlások veszélye is.