Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

97 évesen ítélték el a stutthofi náci haláltábor egykori titkárnőjét

TÉMÁK:
#18
Fotó: Dominik Gross, a bírói tanács elnöke az itzehoei tartományi bíróság tárgyalótermében 2021. szeptember 30-án, az egykori stutthofi náci koncentrációs tábor 96 éves egykori titkárnője elleni per tervezett első tárgyalási napján. MTI/AP POOL/MARKUS SCHREIBER / POOL
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK
#18

Dominik Gross bíró kijelentette, hogy a vádlottat bűnösnek találták, az ügyészek pedig korábban két év felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak.

A bíróság kedd reggel hozta meg az ítéletet abban az ügyben, amelyben a 97 éves Irmgard Furchnert, a stutthofi náci haláltábor egykori titkárnőjét azzal vádolták, hogy bűnrészesnek tekinthető 10 505 ember halálában, valamint öt gyilkossági kísérletben.

Soron kívül Nyolc emberrel végeztek egy mexikói szórakozóhelyen, válogatás nélkül lőttek

Dominik Gross bíró kijelentette, hogy a vádlottat bűnösnek találták, az ügyészek pedig korábban két év felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak. Hozzátették, hogy Furchner 1943 júniusa és 1954 áprilisa között a koncentrációs tábor parancsnoki irodájában dolgozott gyors- és gépíróként – írta a Sky News.

„A gonosz titkáraként” is emlegetett 18 éves vádlott Paul Werner Hoppe táborparancsnok alkalmazottjaként állt munkába, s ennek során fontos pozíciót töltött be, ugyanis a tábor napi működtetése is hozzá tartozott.

Az MTI szerint az ellene indított per 2021 szeptemberében kezdődött, Fruchner azonban már az első tárgyalási napon megszökött. A rendőrség néhány órával később elfogta, az idős nő pedig később azt nyilatkozta, hogy sajnálja a történteket.

A per egyike a Németország második világháborús eseményeivel foglalkozó utolsó eljárásoknak, mivel a német igazságszolgáltatás a második világháború vége után 77 évvel is kitartóan igyekszik felkutatni, illetve felelősségre vonni a még élő náci háborús bűnösöket.