Létrehoztuk, de már nem tudjuk irányítani – túl nagyra nőtt a Facebook?

Unsplash/Solen Feyissa
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 19. - 14:21

A közel 3 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook állítólag vita tárgyává vált a közelmúltban, a vezetői arról értekeztek, hogy nem nőtt-e túl nagyra a közösségi oldal, nem változott-e olyanná, amelyet már nem tudnak irányítani.

A Facebook vezetőinek szeptember elsején tartott találkozóján felmerült az a probléma, hogy a közösségi oldal esetleg már túl nagyra nőtt. A vezetők állítólag egyöntetűen megállapították, hogy létrehozták, de már nem tudják irányítani. 

A Facebook képviselője azt mondta az Insidernek, hogy a vállalat nem ért egyet a kijelentéssel, de további nyilatkozatot nem volt hajlandó közölni. 

A Facebook évek óta küzd a kritikával, és időnként kongresszusi meghallgatásokkal is szembesül a hatalmas méretének különböző hatásai miatt. Az utóbbi években történt a Cambridge Analytica-botrány, amely lehetővé tette, hogy több száz millió felhasználó adatait lopják el a szerverekről, a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány előtti hónapokban a külföldi érdekeltek a Facebook segítségével osztották meg az amerikai szavazókat, a Capitolium ostromát pedig a felkelők a Facebook segítségével szervezték meg, és ott kommunikáltak. 

Egyes törvényhozók a Facebook szabályozását szorgalmazták, amely arra kényszerítheti a vállalatot, hogy szüntesse meg az olyan szolgáltatásokat, mint a WhatsApp, az Instagram és az Oculus VR. 

Ha ez meg is történne, a Facebook hatalmas méretéből eredő probléma nem oldódna meg, az oldal továbbra is a világ legnagyobb közösségi hálója maradna a maga közel 3 millió felhasználójával.