Megkezdődött az ígéretes mellrák elleni vakcina klinikai tesztje

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 27. - 06:23

Azoknál a nőknél fogják elvégezni a klinikai ellenőrzések első fázisát, akiknek már egyszer sikerült átvészelniük a mellrák legagresszívabb változatát.

Nyolcból egy nőnél kialakulhat mellrák az élete során, melyek nagy része sajnos rosszindulatú, miközben a gyógyulási esély eltérő, és jelentősen függ attól, hogy éppen időben diagnosztizálták-e a pácienst vagy sem.

A Clevelandi Klinika kutatói most egy onkológiai szempontból korszakalkotó vakcina humán tesztelését kezdték meg, amellyel az úgynevezett tripla negatív mellrák újbóli kialakulását lehet megelőzni – írta a Today portál.

A védőoltás az alfa-laktalbumin nevű fehérjét támadja meg, amely kulcsszerepet játszik nőknél az emlő anyatejjel való táplálásában. Soha máskor nem termelik az emberi sejtek ezt a proteint, kivéve a tripla negatív mellráksejteket, amelyek az immunrendszert szinte azonnal megtámadják, ha nem kezelik időben az elburjánzásukat.

A kísérlet során nagyjából két tucat mellrákkal már egyszer diagnosztizált nő fogja megkapni a vakcina különböző dózisát annak érdekében, hogy megfigyeljék, pontosan milyen adag mellett működik leghatékonyabban a készítmény.

Összesen kétszer oltják majd be a résztvevőket, kéthetes különbséggel. Ha sikerrel záródnak az ellenőrzések és biztonságosnak minősítik a vakcinát, illetve ha megfelelő immunválaszt tudnak elérni a szervezetben, akkor elképzelhető, hogy a közeljövőben nekiállhatnak a második fázisnak is, mely során már szélesebb spektrumban figyelhetik meg, hogy képes-e megakadályozni a szer a rosszindulatú tumorok növekedését.

“A fő célunk nem maga a kísérlet, hanem a jövőbeni tesztek alapjainak lefektetése, hiszen ha sikerülne a tripla negatív mellrák kialakulását meggátolni a vakcina segítségével, azzal új dimenziók kapuit nyithatnánk meg az onkológia szakterületén” – magyarázta dr. G. Thomas Budd, a Clevelandi Klinika szakorvosa.