Vadonatúj kemoterápiás és immunterápiás gyógyszerekkel kezelhető a rák

not image

Kulcsár Péter

2020. november 12. - 21:55

A Harvard Egyetem Wyss Intézetének kutatói speciális gyógyszerekkel kísérleteznek, amelyek egereken való tesztelések után eddig biztató eredményeket mutattak.

A Harvard Egyetem Wyss Intézetének kutatói speciális gyógyszerekkel kísérleteznek, amelyek egereken való tesztelések után eddig biztató eredményeket mutattak.

Annak ellenére, hogy idén főként a koronavírus tökéletes ellenszerének megalkotása a tudósok kitűzött célja, rákkutatás terén is óriási előrelépéseket könyvelhettek el az orvostudomány ezen területén.

A Harvard Egyetem Wyss Intézetének szakemberei a hagyományos kemoterápia és az immunterápia kombinációjával kifejlesztettek egy olyan eljárást, amely hatásos lehet a tripla negatív mellrák ellen – számolt be róla a HVG.

Ahhoz, hogy a kezelés valóban hatékony lehessen, a két módszer legjobb tulajdonságait igyekeztek egy gyógyszerbe összegezni. Mindehhez mesterséges DNS-részleteket adagoltak, ezáltal felerősítették az immunválaszt, és meggátolták azt, hogy a daganatos sejtek elbújjanak az immunrendszer elől.

Az új technika segítségévél nemcsak a rákos sejteket lehet szinte maradéktalanul elpusztítani, de még célzottan ki is lehet választani, pontosan melyik agresszív sejteket támadja meg az immunrendszer.

A hatóanyagot tartalmazó tabletta az embereknél bőr alá ültetve fejthetné ki maximális hatását, ugyanis így megtaníthatná az immunsejteket arra, hogyan ismerjék fel a ráksejteket, ezután képesek lesznek detektálni őket, és hosszú távú védelmet nyújthatnak a páciensek számára.

A laboratóriumi előzetes vizsgálatok alapján a tripla emlőrákban szenvedő kísérleti rágcsálók szervezetében az immunrendszer 8 százalékkal erősebbé vált, továbbá a beteg egerek közül kivétel nélkül mindegyiket sikerült meggyógyítaniuk.