Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Riasztást adott ki a Honvédség, azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar

Fotó: MTI/Kovács Attila
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 4. - 08:08

Bár egy vadászgép felszállt, miután a keleti országrészben jelzett a radar, de nem talált semmit. 

Azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar május 3-án a késő esti órákban, ezért a Magyar Honvédség légvédelmi szolgálata riasztást adott ki, és felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő vadászgép számára. A radarok 22 óra körül észlelték a jelet a keleti országrész határmenti térségében – közölte a Honvédelmi Minisztérium. 

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A gép ezután még egy ideig a térségben maradt a légtér felügyeletének céljából, azonban miután sem korábban, sem ekkor nem talált semmit, visszatért a kecskeméti repülőbázisra. 

Amióta Oroszország és Ukrajna háborúzik egymással, a magyar Gripeneknek többször fel kell szállniuk, többször volt bombafenyegetés vagy civil repülő, azonban legtöbbször ismeretlen repülőeszközök tértek be a légtérbe. 

Április elején fordult elő, hogy a paksi atomerőmű közelében volt dolguk, amikor annak három kilométeres, tiltott légterébe repült egy osztrák kisrepülőgép. Az osztrák gép nem létesített rádiókapcsolatot, azért a Gripenek felszálltak, majd Szegedre kisérték a repülőt. 

Április 10-én szintén a keleti országrészbe kellett menniük, amikor reggeli órákban riasztást kaptak, majd a Honvédség elrendelte a Légvédelmi Készenléti Szolgálatban lévő vadászgépek számára a felszállást. 

Később közölték, hogy „az érintett légtér ellenőrzése során az azonosítatlan légijármű azonban nem lépett hazánk légterébe“, így szerencsére csak légtérfelügyeletet kellett végrehajtania a vadászgépnek. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.