Hiába a titkosítás, nem is olyan titkosak a WhatsAppon küldött üzenetek

Fotó: Rachit Tank/Unsplash
not image

Takács Petra

2021. szeptember 11. - 10:36

Nagy reklámot kaptak a WhatsApp 2016-ban megjelent végpontok közötti titkosított üzenetei, de az idő múlásával kiderül, hogy ezek az üzenetek nem is annyira titkosak, mint amennyire hirdetik őket.

A végpontok közötti titkosítás 2016-ban jelent meg a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásban, amely azt jelenti, hogy a felhasználó üzeneteihez harmadik személy nem férhet hozzá – elviekben. A ProPublica terjedelmes elemzése alapján a HVG.hu állítja, hogy a platform számos kiskapuval rendelkezik. 

A WhatsApp egy nagyjából ezer fős adminisztrátori csoportot tart fenn annak érdekében, hogy a jogsértő üzeneteket kiszűrje, azonban ez csak abban az esetben lehetséges, hogyha a címzett vagy a feladó jelenti az üzenetet.

Tehát az ellenőrzés nem automatikus, viszont az adminisztrátoroknak elengedhetetlen a titkosítás feloldása az esetleges jogsértések ellenőrzése miatt. 

A jelentés után a szöveg titkosítás nélkül az operátorok elé kerül, akiknek a munkáját mesterséges intelligencia is segíti a veszélyes tartalom elbírálásában. 

A vizsgálat egyértelművé teszi, hogy bár az üzenetek a legtöbb esetben védettek, ez nem mindig van így, az pedig felettébb aggasztó, hogy a WhatsApp erről szóló tájékoztatóját meglehetősen nehéz megtalálni.