Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,140 $

Az amerikai hadihajókra is készülhetett a Hezbollah

Bár az Egyesült Államok hadihajókat küldött az izraeli partokhoz, hogy megakadályozza, a gázai konfliktus regionális háborúvá súlyosbodjon, a libanoni Hezbollahnak ezek ellen is lehetnek fegyverei.

Dahije, 2023. november 6. Kászim Ibrahim Abu-Taamot, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet izraeli támadásban elesett harcosát temetik a libanoni fõváros, Bejrút déli elõvárosában, Dahijében 2023. november 6-án. Az izraeli haderõ, illetve a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet és a palesztinok között rendszeresek az összecsapások az izraeli-libanoni határ térségében az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én kirobbant fegyveres konfliktusa óta. MTI/EPA/Vael Hamzeh
Közel-Kelet

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Miközben Gázában továbbra is jelentős civil áldozatokkal igyekszik az izraeli hadsereg megtörni a Hamász uralmát, egy másik frontra is figyelniük kell, mert Libanonból a Hezbollah egyre sűrűbben indít rakétatámadást a két ország határán fekvő izraeli települések és katonai bázisok ellen.

Mivel félő, hogy a konfliktus egy nagyobb regionális viszályt is kirobbanthat, az Egyesült Államok több hadihajót is küldött a térségbe ennek megakadályozására, ahogy azonban az Infostart is beszámol róla, a libanoni szervezet vezetője, Szajed Naszrallah sejk egy múlt heti beszédben jelezte, ezeknek a hajóknak is szolgálhatnak meglepetéssel. Soron kívül Megszólalt a Nemzeti Színházban balesetet szenvedő Szász Júlia

A lap a Reutersre hivatkozva írja azt, hogy ezalatt hajóelhárító fegyverek beszerzésére gondoltak, többek között a „hajógyilkosnak” titulált, orosz gyártmányú, 300 km-es hatótávolságú Jahont rakétákat, amiket az oroszok által támogatott szíriai kormány segítségével kaparinthattak meg.

Naszrallah több ízben kiszólt az amerikaiaknak beszédében, jelezve, hogy „nem fogják megijeszteni őket” az érkező flották, melyekre „felkészültek”, valamint azt is tudatta velük, hogy azzal tudják megakadályozni a regionális háború kirobbanását, ha leállítják az izraeli hadműveletet.

A Gázából, valamint Libanonból – utóbbiban a hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint csak a Hezbollah felhalmozott lőszereinek töredékét használták fel – indított támadások mellett a jemeni húszi lázadók is támadták már a zsidó államot, míg Szíriában és Irakban az amerikai támaszpontokat lövik rendszeresen.