Már a hároméves gyerekeket is beoltják koronavírus ellen Kínában

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 26. - 14:03

Mivel a Kínában egyre több régióban terjed megállíthatatlanul a delta variáns, ezért a legfiatalabb korosztály is meg fogja kapni a covid elleni vakcinát.

A Bloomberg értesülései szerint a hazai Sinovac Biotech, valamint az állami tulajdonban lévő Sinopharm biotechnológiai vállalatok által kifejlesztett vakcinákkal olthatják be azokat a hároméveseket, akik akár tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust.

A nagy gazdaságok közül Kínában az egyik legmagasabb az átoltottsági arány, az 1,4 milliárd lakos 75 százaléka teljes mértékben be van oltva. Az ország most vezeti be az emlékeztető oltásokat, így azok a felnőttek, akik hat hónappal ezelőtt kapták meg az első oltást, már jogosultak rá.

Peking továbbra is kitart a zéró tolerancia stratégia mellett, amely módszert átvette Ausztrália is, ahol lassan már másfél éve teljes lezárásban élnek még azok is, akik egyébként egészségesek és nem tartoznak bele a kockázati csoportba.

Világszinten másutt is elgondolkodtak már a gyerekek oltakozási programján, mivel a Pfizer-vakcináról nemrégiben kiderült, 91 százalékos hatékonysággal megelőzi a koronavírus-fertőzést az 5 és 11 év közötti gyerekeknél.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a 18 év alatti korosztály esetében olyannyira minimális az esélye a súlyos szövődmények kialakulásának komorbiditás nélkül, hogy az oltás felesleges, hiszen a fertőzésen való áteséssel erősebb immunitást kaphatnak, mint védőoltásokkal.