Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Kétszer is halottá nyilváníttatta Mónikát volt férje, hogy kisemmizze őt

Fotó: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm
not image

Kornis Vivien

2021. november 11. - 12:30

Az asszonnyal egy rendőri igazoltatás során közölték, hogy hivatalosan nincs életben, a nyilvántartásban halottként szerepel.

Egészen elképesztő történetről számolt be a Blikknek Boldvári Mónika, akinek volt férje megdöbbentő bántalmazási formához nyúlt, hogy kisemmizhesse őt. A férfi kétszer is halottá nyilváníttatta őt és felvette a gyermekek után járó árvasági pótlékot, majd beperelte Mónikát az elmaradt gyerektartásért, ami aztán a végrehajtó le is emelt a nő számlájáról. 

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Hogy ez megtörténhessen, a bíróság hihetetlen hanyagsága is szükséges volt, hiszen arra kísérletet sem tett senki, hogy az asszonyt vagy szeretteit megkeressék. Mónika úgy érzi, igazságtalanság, ami vele történt, kálváriája ráadásul 11 éve zajlik. 

Ráadásul úgy érzem, hogy még egy gyilkosnak is több joga van, mint nekem” – fogalmazott az asszony. 

Bolvári Mónika tíz év után, 2006-ban jött haza Magyarországra külföldről, és egészen 2009-ig nem is volt semmi gond, akkor azonban egy rendőri igazoltatás során közölték vele, hogy “hivatalosan nincs életben”, ugyanis halottként szerepel a nyilvántartásban. Az egyenruhások ekkor kiderítették, hogy Mónikát a bíróság nyilvánította halottá. 

Aztán kiderült az is, hogy ezt a volt férjem kezdeményezte 2005-ben, amit hihetetlennek tartottam, mert tudta, hogy élek. Az már csak hab a tortán, hogy a bíróság az eljárás során nem kereste meg a közeli hozzátartóimat, hogy meghallgassa őket, pedig ezt meg kellett volna tennie” – mesélte Mónika a lapnak. 

A bíróság végül 2010-ben hatályon kívül helyezte a halottá nyilvánítást, ám időközben kiderült, hogy exférje ugyanezt egyszer már megtette évekkel korábban is, 2001-ben. A bíróság akkor maga korrigálta a hibát és hatályon kívül helyezte a végést, miután Mónika személyesen járt el a válást követően a névváltoztatás során, ebből pedig nyilvánvalóvá vált, hogy életben van. 

Mónika arról is beszélt, hogy volt férje 2009-2010 környékén pert indított a gyerekek után járó tartásdíj miatt. Az asszony felháborítónak tartja, hogy a végrehajtó egy 21 évvel ezelőtti bírósági végzés alapján emelt le másfél millió forintot a bankszámlájáról. Mónika több pert is indított, ügyvédje, Szepesházi Péter pedig úgy véli, különös, hogy sem a hazai jogrendszer, sem a korábbi Magyar Állam elleni kártérítési perekben a bíróságok, illetve az Alkotmánybíróság sem adtak kompenzációt Mónikának. 

Az asszony számára csak a személyiségi jogi perben ítélték meg csupán hatszázezer forintot, illetve a bíróság a végrehajtó által követelt másfél millió forintot egymillió forintra csökkentette. 

Mónika 1996-ban ment külföldre, exférje előbb 2001-ben, majd 2005-ben nyilváníttatta halottnak. A törvény értelmében, ha valaki eltűnik, és sokáig nem ad életjelet magáról, függő helyzetnek minősül, hiszen elképzelhető olyan helyzet, hogy az eltűnt személy házastársa ismét szeretne megházasodni, vagy kérdéses az gyermek öröksége. Mónika ezzel szemben azt állítja, volt férje tisztában volt vele, hogy életben van, amikor kérvényezte a holttá nyilvánítását.

A függő helyzet rendezésére alkalmas a halottá nyilvánítás, amelyre bírósági határozattal van lehetőség, ha az eltűnést számítva öt év eltelt anélkül, hogy bármilyen jele lenne annak, hogy az érintett személy életben van.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.