19 év után, vádemelés nélkül engedték el Guantanamo első rabját

Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én. MTI/EPA/Michael Reynolds
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 14:56

A Biden-kormány hétfőn hivatalosan is kiengedte a hírhedt Guantanamói Börtönből azt a marokkói férfit, akit elsők között zártak be a terroristáknak és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeknek fenntartott intézménybe.

Az 56 éves Abdul Latif Nasszer az első rab, akit Joe Biden kormánya kiengedett a hírhedt börtönből – számolt be róla a WION News. Nasszer ugyanakkor mindig is félt, hogy nem fog élve kikerülni a borzalmas intézményből, ahol már kínoztak is meg rabokat.

Nasszer esete azért is különleges, mert hivatalosan semmilyen vádemelés nem történt ellene, egy bűncselekményben sem találták bűnösnek. A marokkói férfit 19 évig tartották Guantanamóban, de már 2016 júliusában is megállapították, hogy szabadon lehet engedni.

Az amerikai védelmi tárca közleménye szerint ugyanis az erre szakosodott bizottság 2016-ban áttekintette Nasszer esetét és megállapították, hogy nem jelent a továbbiakban nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokra nézve.

Abdul Latif Nasszert még azért szállították az amerikai hatóságok Guantanamóba, mert megalapozott információval rendelkeztek arról, hogy a Talibán aktív tagja lehet, aki az Al-Kaidától kapta a harci kiképzését – mely mint utóbb kiderült, nem bizonyult igaznak.