Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Rövidesen egész Gázában elmehet az elektromos áram

Palesztin férfiak nézik egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépület romjait Gázában 2021. május 16-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 140 palesztin halálos áldozata van az izraeli légitámadásoknak, köztük 39 gyerek. MTI/AP/Adel Hana
not image

Nagy Noel

2021. május 16. - 15:20

Már a vasárnapi nap folyamán is elkezdtek áramkimaradást tapasztalni a Gázai-övezetben élők, mivel nem áll rendelkezésre kellő üzemanyag az erőművek működtetéséhez is.

Továbbra sem látszik enyhülni a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, mely a Ramadán végén újult ki ismételten, amikor a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah városrészből palesztin családokat akartak kilakoltatni.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A kezdeti tüntetések végül harcokba csaptak át, napi szintűek a palesztin rakétatámadások és az izraeli légicsapások. Izrael folyamatosan a Gázai-övezet legfontosabb infrastruktúráit és lakóházait lövi, amelynek egyre súlyosabbak a következményei.

Az összecsapások következtében már legalább 170 palesztin vesztette életét, köztük több tucat gyermek is, és ez a szám folyamatosan növekszik. Most pedig új problémával kell szembenézniük: a teljes Gázai-övezet kifogyhat az elektromos áramból – adta hírül a Sputnik News.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a The Times of Israelnek árulta el, hogy Gázában nem tudják megfelelően működtetni jelenleg az erőműveket, ugyanis nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű üzemanyag.

Ebből kifolyólag az egész régió áramkimaradásokat tapasztalhat, mivel Izrael bezárta a Kerem Shalom nevű átkelőhelyet, amelyen keresztül Gázába érkezett az üzemanyag. Ennek következtében Gáza vízellátása is akadozik, több palesztin család is hasonlóra panaszkodott.

Egy másik tisztviselő korábban azt állította, hogy az áramkimaradások is a Hámász számlájára írhatók, mivel a rakétatámadások során fontos ellátási vonalakat és infrastruktúrákat találtak el az izraeli oldalon.