Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Gáz lesz – és ez most kivételesen jó hír Európának

TÉMÁK:
#gáz
Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az energiaválság vészjósló forgatókönyvét alaposan átalakította a tavaszias időjárás.

Habára a globális felmelegedés számlájára írt, szokatlanul enyhe tavasz hosszabb távon túl sok jót nem vázol, azonban kétségtelen, hogy az európai pánikot sikeresen befagyasztotta – legalábbis jelen állás szerint.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Jöhet még persze -20 fok, mint ahogyan az most Moszkvában is jellemző, viszont az elmúlt hetek időjárása miatt a gáz tőzsdei ára jelentősen visszaesett, valamint a felhasznált mennyiség is jóval alacsonyabb a vártnál.

Messze még a tavasz, de biztatók az előjelek

Mindez azt jelentheti, hogy a tárolási időszak végéig, vagyis április elejéig hozzávetőlegesen 562 terawattórányi gázkészlete maradhat az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak együttesen.

Ez a fűtési szezon végére az elmúlt tíz év második legmagasabb készlete lehet, a jelenlegi átlag pedig csaknem 30%-kal magasabb, mint az elmúlt évtized középértéke – számolt be róla a napi.hu.

Hiánytól tehát a mostani állás szerint nem kell tartani, amit jól jelez a gáz tőzsdei jegyzése is. Jelenleg 65 eurón áll az ára, ez augusztusban még mintegy 350 euró volt, ami egyben rekordszintet is jelentett.