Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Franciaország is lecsapott egy szélsőjobboldali szervezetre

Boulogne-Billancourt, 2016. december 16. Migránsok és tûzoltók állnak egy illegális bevándorlókat befogadó központ épülete elõtt Párizs Boulogne-Billancourt elõvárosában, ahol szándékos gyújtogatás történt 2016. december 16-ra virradó éjjel. A bûncselekmény miatt egy ember meghalt, legkevesebb 14-en megsérültek. (MTI/AP/Michel Euler)
not image

Nagy Noel

2021. március 8. - 02:38

Gérald Darmanin, Franciaország belügyminisztere bejelentette, betiltják a menekültellenességéről hírhedt szélsőjobboldali szervezetet, a Génération Identitaire-t (Identitás Generáció), amiért diszkriminációra, gyűlölködésre és erőszakra buzdítottak.

Darmanin beszámolója szerint az elnök utasításaival összehangoltan a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, nem engednek teret tovább a szélsőséges szervezet tevékenységének – írja a France24. A belügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet igencsak pártolója volt a diszkriminációnak, a gyűlölködésnek és az erőszaknak.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A szélsőjobboldali szervezet több nagy médiafigyelmet kapó akciót is rendezett, melyek során főként menekültek országba való bejutását próbálták meggátolni. Nem egy alkalommal tartottak razziát az Alpokban és a Pireneusoknál, szinte folyamatosan menekültek után kutatva.

Darmanin már február 13-án bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a csoportosulás betiltását a folyamatos menekültellenességük miatt. Ezt már januárban is belengette korábban, amikor a csoport a spanyol határnál rendezett nagyszabású akciót, és „Védjük meg Európát” feliratú kocsikkal járkáltak körbe.

A Génération Identitaire először 2012-ben kapott nagyobb figyelmet Franciaországban, amikor „háborús deklaráció” címen egy videót osztottak meg az interneten. Az akkor még fiatalokból álló csoport akkor azt állította, egy etnikai megosztottságot vettek észre, és jelenleg egy bukott kísérlet zajlik Európa részéről, melynek célja a „fajkeveredés” lesz végül, melyet problémásnak találtak.

Egy hónappal később a társaság egy épülőfélben lévő mecset tetejét foglalta el magának Poitiers városában, és különböző menekültellenes feliratokat helyeztek ki az építkezésen. Az akkori elnök, Francois Hollande kormánya már akkor is gondolkodott rajta, hogy a szervezetet úgy ahogy van kipenderítik a francia közéletből.

2016-ban ismételten sokkolták a nyilvánosságot, amikor az egyik legnagyobb francia menekülttábornál – amit csak „Calais Dzsungelnak” neveztek – akcióztak, és eltorlaszolták az utat a nemzetközi segélyszervezetek elől, akik a menekülteket szállították volna a táborba.

A rasszista szervezet legnagyobb akciója mégis az olasz határnál volt, egészen pontosan az Alpokban, amely egy mozgalmas átkelőhely a menekültek számára. A Génération Identitaire aktivistái gyakorlatilag rendőröknek adták ki magukat, és próbálták visszafordítani – minden eszközzel – a menekülteket, hogy ne lépjenek be Franciaországba. A szervezet akcióját a francia bíróság hat hónap börtönnel jutalmazta három tag esetében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.