Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Finnország is meglépte: 90 százalékkal csökkentik az orosz állampolgárok számára kiadott vízumok számát

Pekka Haavisto finn külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral és Ann Linde svéd külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén beszél 2022. július 5-én, miután Finnország és Svédország aláírta a NATO-csatlakozási jegyzõkönyvet a védelmi szövetség brüsszeli székházában. Finnország és Svédország május 18-án nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét a szövetséghez. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 16. - 20:27

Egyre több ország csatlakozik, vagy fontolja meg a kezdeményezést, hogy a jövőben egyáltalán ne, vagy csak minimális mértékben engedjenek be orosz állampolgárokat az Európai Unió területére.

Miután Észtország bejelentette, hogy a héten lezárja határait a több mint 50 ezer, korábban már kiadott vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, az első ország lett az Európai Unióban, mely meglépte, ezzel jelentősen megnehezítve az oroszok belépését az EU területére.

Most pedig Pekka Haavisto finn külügyminiszter jelentette be, hogy Finnország szeptember 1-jétől 90 százalékkal csökkenti az orosz állampolgárok számára kiadott vízumok számát, hozzátéve, hogy szemmel láthatóan megugrott az orosz turisták rohama Európa felé – írja a Reuters.

A finn külügyminiszter megosztotta, azért került sor a döntésre, mert az oroszok tömegesen próbálják átjáróházként használni Finnországot és a Helsinki-Vantaa repülőteret, mivel most akarnak nyaralni, tekintettel a tényre, hogy Oroszország csak egy hónappal ezelőtt oldotta fel a határátlépésre vonatkozó járványügyi korlátozásokat.

Mindössze pár nappal azután, hogy Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, Finnország is csatlakozott a nyugati országok sorához, melyek az orosz agresszióra válaszul lezárták légterüket az orosz gépek előtt, ezzel jelentősen megnehezítve az oroszok számára az Európába történő beutazást.

Haavisto kiemelte, Finnország és a balti államok közösen azt javasolják, hogy az EU szüntesse meg az Oroszországgal kötött, a vízumok könnyített kiadására vonatkozó megállapodást, mely jelenleg megkönnyíti az orosz állampolgárok számára, hogy beutazzanak az Európai Unióba, valamint azt is, hogy az EU-n belül utazzanak.

Sanna Marin finn miniszterelnök és észt kollégája, Kaja Kallas ezzel szemben az egész blokkra kiterjedő vízumtilalmat szorgalmaz, ám Olaf Scholz német kancellár szerint a téma vitatható, meglátása szerint ugyanis “az oroszok számára lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák hazájukat, ha nem értenek egyet a rendszerrel”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.