Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Felszállt az első 3D-nyomtatással készült rakéta (videók)

TÉMÁK:
#rakéta
Fotó: MTI/AP/Relativity Space
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Noha eredeti célját nem érte el, és nem sikerült pályára állnia, mivel három perccel az indulás után meghibásodott, maga a kilövés sikeres volt.

Az Al Jazeera jelentése szerint egy majdnem teljes mértékben 3D-nyomtatott alkatrészekből készült rakéta sikeresen felszállt a nagy felhajtás közepette, ám három perccel a start után a rakéta meghibásodott, így végül nem érte eredeti célját, hogy Föld körüli pályára álljon.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A Relativity Space szerda esti tesztrepülésének fedélzetén nem volt semmi más, csak a cég első, hat évvel ezelőtt készült fém 3D-nyomtatással készült mása, a tervek szerint pedig a szuvenírt több napra akarták 200 kilométer magasságban pályára állítani, ám a rakéta az indulás után meghibásodott, a légkörbe zuhant, végül pedig a rakéta első fokozatával együtt elégett.

Mint kiderült, az első fokozat a floridai Cape Canaveral űrállomásról történő felszállást követően tökéletesen működött, ám a felső része kigyulladt, leállt, majd az Atlanti-óceánba zuhant. Ez már a harmadik indítási kísérlet volt, miután a legutóbbi teszt során még az indításig sem jutottak el.

A Relativity Space szerint a Terran névre keresztelt rakéta 85 százalékát 3D-nyomtatott fémalkatrészek tették ki, terveik szerint pedig a rakéta jövőbeli és nagyobb változataiban még ennél is nagyobb arányban lesznek majd 3D-nyomtatott alkatrészek, melyek újrafelhasználhatóak újabb repülésekre.

A Relativity Space-t 2015-ben alapította egy fiatal űrkutatási mérnökpáros, mostanra pedig több befektetőt is meggyőztek projektjükről: közlésük szerint egy nagyobb rakétát is építeni fognak, mely 20 ezer kg hasznos terhet is képes lesz Föld körüli pályára állítani.