Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,138 $

Feloldja Észak-Korea felfüggesztését a NOB

Fotó: Twenty20
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

A 2021-es tokiói bojkott után került sor a szankcióra, Párizsban viszont már újra ott lehetnek az ország sportolói.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) e hónap végétől feloldja Észak-Korea felfüggesztését, amelyet az után rótt ki a kommunista államra, hogy az nem engedte indulni sportolóit a 2021-es nyári ötkarikás játékokon a japán fővárosban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A Koreai NDK visszafogadásáról a NOB lausanne-i központjából adott hírt az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.biz portál. Észak-Korea olimpiai bizottságát a NOB tavaly szeptemberben tette feketelistára, miután az ország – egyedüliként a NOB-tagországok közül – távolmaradt a tokiói játékoktól.

Thomas Bach NOB-elnök akkori minősítése szerint Phenjan megsértette az Olimpiai Chartát azzal, hogy “nem teljesítette kötelezettségét”. A felfüggesztést követően Észak-Korea nem vett részt az idei pekingi téli olimpián sem, a mostani “bűnbocsánat” után azonban a KNDK sportolói is versenybe szállhatnak a 2024-es párizsi olimpiai szereplésért.

A népi Korea több alkalommal is bojkottált már olimpiát, nem képviseltette magát például az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli nyári játékokon sem, s több alkalommal távol tartotta magát a téli olimpiáktól is.

Az 1972-es müncheni nyári olimpián történt bemutatkozása óta Észak-Korea – a havas-jeges játékokon szerzett két medállal együtt – összesen 56 érmet nyert, közte 16 aranyat, ebből ötöt súlyemelésben.

MTI