Hamarosan döntés születik Ukrajna EU-csatlakozási kérelméről

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Európai Unió végrehajtó testülete hamarosan közzéteszi az értékelést, amely Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmére vonatkozik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton Ukrajnába utazott, látogatása során pedig arról tájékoztatta Volodimir Zelenszkijt, hogy a jövő hét végére elkészül az Európai Bizottság értékelése, miszerint javasolják-e tagjelölti státuszt országa számára.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A Reuters szerint ez volt a tisztviselő második látogatása Kijevben az invázió kezdete óta, az ukrán elnökkel közös találkozója pedig „lehetővé teszi”, hogy mielőbb véglegesítésre kerüljön az értékelés.

A tagjelöltként való ajánlás azonban csak egy előzetes lépés lenne, ugyanis mind a 27 uniós kormánynak egyet kell értenie azzal, hogy Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, majd a tagság előtt széles körű tárgyalásokra lenne szükség a reformokról.

Ennek kapcsán Von der Leyen elmondta, sokat tettek a jogállamiság megerősítéséért, ám még mindig szükség van reformokra, például a korrupció elleni küzdelem területén, valamint át fogják tekinteni az ország eddigi haladását az európai integráció útján – írta a The Guardian.

Ukrajna márciusban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az EU-hoz, majd áprilisban töltötték ki a csatlakozási kérdőívet, amelyet az Európai Unió ukrajnai nagykövete, Matti Maasikas vett át Zelenszkijtől, ez pedig elmondása szerint hatalmas megtiszteltetés volt számára.

Ezt követően az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy bár a procedúra hosszadalmas lehet, ennek ellenére az EU „arra fog fókuszálni, hogy ne évek, hanem hetek kérdése legyen a folyamat”.